US tržby: Navrátilec Jason Bourne zaválel, špatně si nevedly ani matky na tahu

US tržby: Navrátilec Jason Bourne zaválel, špatně si nevedly ani matky na tahu
Star Trek: Do neznáma | Paramout Pictures
Návrat Matta Damona v kultovní roli zapomnětlivého agenta vynesl kinařům za první víkend 60 milionů dolarů, což je druhý nejlepší start v sérii (lépe si svého času vedlo jen Ultimátum). Snímek navíc celosvětově trhl 110 milionů, takže by neměl být problém v následujících týdnech zalepit rozpočet, který je o pouhou desítku větší. Dalšímu pokračování by nic nemělo stát v cestě.
Zachary Quinto, Karl Urban
Star Trek: Do neznáma | Paramout Pictures
Bourneův silný nástup odnesl Star Trek, který se navzdory výborným ohlasům propadl o 59% a na druhém místě utržil 24 milionů. Momentálně má film ze zámoří 102 milionů a je jasné, že vydělá z nové série nejméně (jednička zvládla 257 milionů, dvojka 228, trojka se stěží doškrábe na dvě stovky). Jakkoli je tahle série kvalitní a díl od dílu se snaží přiblížit širší divácké základně, kouzlo konkurenční star-série tu zkrátka nefunguje. Star Trek zůstává věcí pro úzkou skupinu a trojka toho nejspíš moc nevydělá.
Sice až třetí skončila novinka Matky na tahu, další pařící komedie od tvůrců Pařby ve Vegas, prohra to ale rozhodně není. Snímek stál skromných 20 milionů a otevřel za 23, tudíž cesta k úspěchu vydlážděna. Téma navíc nepochybně bude mít úspěch celosvětově (Která máma nebude chtít vyrazit do kina na film, v němž se tři unavené matky rozhodnou rebelovat?), takže se dá očekávat, že se rozpočet vrátí několikrát a studio brzy odklepne dvojku.
us-trzby-navratilec-jason-bourne-zavalel-spatne-si-nevedly-ani-matky-na-tahu
Nerve: Hra o život
Poslední novinkou je thriller moderního střihu Nerve: Hra o život, což je něco jako Fincherova Hra pro současnou generaci. Snímek si odnesl průměrné recenze, čemuž odpovídá i průměrný start za 9 mega na osmém místě.
Zajímavé je sledovat ne/úspěch Krotitelů duchů a Doby ledové. V obou případech je situace o něco složitější. Krotitelky dostávají od českých kritiků pěknou čočku, v Americe ale byli recenzenti k filmu vstřícní. Snímek v tamních kinech zatím vydělal 106 milionů a o víkendu byl sedmý. To rozhodně není marný výsledek. Ve světě ale netáhne. Dosavadních 157 milionů celosvětově zdaleka nestačí na to, aby se studiu vrátil štědrý rozpočet 144, nedej bože aby zbyly nějaké peníze na pokračování.
Doba ledová: Mamutí drcnutí
Doba ledová: Mamutí drcnutí
To pátá Doba ledová si naopak vede ve Státech tragicky. Po necelých dvou týdnech má na kontě 42 milionů, přičemž předchozí díly vydělaly víc během tří dnů (až na čtyřku, ta měla 41)! Vypadalo by to na konec série, ve zbytku světa ale na značku pořád slyší, takže již film dokázal vydělat čtvrt miliardy. Na předchozí díly má pořád co dohánět, nakonec ale asi opět studio vydělá.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.