Recenze: Prach - české drama, které se nikam nežene

Recenze: Prach - české drama, které se nikam nežene
A všichni čekají, až se nějak vyřeší, co bude dál. Což nejpravděpodobněji znamená "až starý pán umře".
Český film Prach se objevil už na loňském karlovarském festivalu a nyní se z nějakého záhadného důvodu dostává do standardní filmové distribuce, která se pro něj příliš nehodí.
Proč?
Hodně pomůže, když se podíváte na následující trailer:
Pokud vám ten trailer připadá "takový nějaký pomalý", tak vězte, že je to úplný akční ohňostroj proti tomu, jakým tempem plyne samotný film.
Je zřejmé, že si tvůrci dali na filmu záležet a je velmi pravděpodobné, že natočili přesně to, co natočit chtěli, a jsou s výsledkem spokojeni. Jistým způsobem oceňuji, že měli nekompromisní vizi a drželi se jí, ale je mi líto, pro mě byl tento film téměř k nepřežití.
Prach
Dočkáme se mnoha dlouhých záběrů, ve kterých slyšíme jen vítr a bzučení hmyzu (myslím, že ve filmu není žádná původní hudba, jen ta, kterou si postavy pouštějí z gramofonu). Dialogy jsou minimální a z hlediska děje a zápletky se nedočkáte ničeho víc, než si domyslíte tři sekundy po přečtní úvodního odstavce této recenze.
Je pravděpodobné, že film má různé možné skryté interpretace (například náboženské: Viz obsah traileru a název), ale prostě nemám chuť je hledat. Herecké výkony jsou velmi slušné, s výjimkou toho malého chlapečka.
Takže, není to film pro mě, ale myslím, že není horší než filmy od Tarkovského (aspoň ty jejich kusy, které jsem vydržel). Což mohou někteří z vás brát jako doporučení.
Hodnocení: 50%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE