Zemřel Garry Marshall, režisér kultovní Pretty Woman

Zemřel Garry Marshall, režisér kultovní Pretty Woman
Pretty Woman | Touchstone Pictures
Garry Marshall působil v Hollywoodu už od začátku šedesátých let a svůj největší úspěch zažil v roce 1990, kdy natočil Pretty Woman, kterou často mnozí pasují na nejlepší romantickou komedii všech dob. Snímek pomohl odstartovat kariéru Julii Roberts, Richardu Gereovi dal nesmrtelný status prince z pohádky a to navzdory faktu, že měl být příběh prostitutky Vivian původně temným dramatem o feťačce, která si pro šťastný konec nedojde.
Richard Gere, Julia Roberts
Pretty Woman | Touchstone Pictures
Marshall se narodil 13. listopadu 1934 v New Yorku jako Garry Maschiarelli. Přestože na úspěch Pretty Woman již nikdy nenavázal, rozhodně jeho kariéra nebyla jen o jednom hitu. Mimo jiné natočil pohodovou komedii Přes palubu s Kurtem Russellem a Goldie Hawn, romanci Frankie a Johnny s Al Pacinem a Michelle Pfeiffer, velmi zajímavou Jinou lásku, v níž odvážně ukázal romanci mentálně postižených lidí (aniž by to působilo nechtěně vtipně), a také stojí za úspěšným Deníkem princezny, jímž se prosadila Anne Hathaway.
V posledních letech se Marshall věnoval hvězdně obsazeným romantickým komediím, které se snažily (neúspěšně) zopakovat kouzlo Lásky nebeské - Na sv. ValentýnaŠťastný Nový rok a Svátek matek, který vstoupil do kin letos. Chtěl ještě natočit Deník princezny 3, ale to již bohužel nestihne.
zemrel-garry-marshall-reziser-kultovni-pretty-woman
Za svou kariéru si Garry Marshall mimo jiné vysloužil pět nominací na cenu Emmy nebo nominaci na cenu BAFTA. Zemřel v úctyhodném věku 81 let.