Karlovy Vary 2016: Přijede herec Dafoe a oscarový scenárista Kaufman

Karlovy Vary 2016: Přijede herec Dafoe a oscarový scenárista Kaufman
Willem Dafoe
Willem Dafoe
Willem Dafoe
Držitel dvou oscarových nominací, významný filmový a divadelní herec Willem Dafoe převezme na 51. ročníku karlovarského festivalu Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Tenhle americký herec stihl za "pouhých" 35 let kariéry ztvárnit na 120 filmových, seriálových a dabingových rolí.
Jeho záběr je obdivuhodný. Natáčel s Wesem Andersonem, Martinem Scorsesem, Spikem Lee, Davidem Cronenbergem, Davidem Lynchem, Oliverem Stonem nebo Larsem von Trierem. Festival uvede jako poctu Willemu Dafoeovi snímky Pasolini (2. července od 22:30 v Thermalu) a Poslední pokušení Krista (3. července od 23:00 v letním kině).
Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary letos získá a osobně převezme originální a uznávaný scenárista, režisér a producent Charlie Kaufman, držitel Oscara za scénář k filmu Věčný svit neposkvrněné mysli (2004). Od Kaufmana ještě můžeme čekat velké věci. Autor, který coby režisér debutoval Synecdochou, New York (2008), loni uvedl animovanou Anomalisu (2015), nominovanou na Oscara. Právě tento film se bude na počest autora promítat ve Varech.