Karlovy Vary 2016: V hlavní soutěži bude Hřebejkova Učitelka a poslední film Jana Němce

Karlovy Vary 2016: V hlavní soutěži bude Hřebejkova Učitelka a poslední film Jana Němce
Z natáčení filmu Vlk z Královských Vinohrad. V hlavní roli Jiří Mádl. | Artcam Films
Jiří Mádl
Jiří Mádl jako Vlk z Královských Vinohrad | Česká televize
Významný tuzemský režisér Jan Němec zemřel letos v březnu. Práce na Vlkovi z Královských Vinohrad prý nicméně dokončil a tak se jeho kolegové museli popasovata "už jen" s postprodukcí autobiograficky laděného filmu, kde se v hlavní roli Johna Jana představí Jiří Mádl.
Vlk z Královských Vinohrad
Vlk z Královských Vinohrad se natáčel i na festivalu v Cannes 2015. | Česká televize
Jaká bude novinka věčného inovátora a svérázného tvůrce Němce? Trochu autobiografická, vracející se v čase až do 60. let. Proč má titul v názvu vlka? „Film má v názvu Vlka, tvora divokého, lstivého, neovladatelného. Vlk v rouše beránčím a naopak. Uvidíte místa činu, autentický dialog, autorský komentář, archivy pravé i falzifikáty. To, co bude ve filmu, se skutečně stalo a John Jan to skutečně prožil. I když, pravda, občas to trochu nafouknul.” Tak se k novince ještě za svého života vyjádřil Jan Němec. Vlk z Královských Vinohrad zamíří z Karlových Varů do kinodistribuce 15. září.
Učitelka
Učitelka | A-Company CZ
Předloni ve Varech představil komedii Zakázané uvolnění (2014). Letos přiváží Učitelku. Umělecká dvojice Hřebejk-Jarchovský se vrací na scénu. O čem jejich novinka pojednává?
Jan Hřebejk
Jan Hřebejk
"Zdánlivě empatická a laskavě vyhlížející učitelka manipuluje prostřednictvím svých žáků jejich rodiči za účelem osobního obohacení, ať už v podobě materiálních výhod či dokonce vidiny milostného poměru. Nejen z obavy o prospěch svých milovaných dětí většina rodičů třídní učitelce základní školy podléhá a poskytuje jí nejrůznější služby, dárky a jiné pozornosti. Najdou se však tři rodiny, které se rozhodnou učitelce vzepřít a stávající situaci se společně s ředitelkou školy pokusí zvrátit na konspirativní třídní schůzce." Z Karlových Varů se Učitelka vydá do českých kin 21. července.