CZ tržby: Přežili jen nejsilnější?

CZ tržby: Přežili jen nejsilnější?
Alenka v říši divů: Za zrcadlem
Počínaje čtvrtkem jste do kin mohli vyrazit na šest novinek. Kterým se o víkendu (počítá se čtvrtek-neděle) dařilo nejlépe? A jaké starší pecky se na žebříčku stále drží mezi nejúspěšnějšími?
Helena Bonham Carter
Alenka v říši divů: Za zrcadlem
Začneme novou Alenkou v říši divů: Za zrcadlem. Volné pokračování Burtonova filmu (tentokrát se spokojil s koproducentstvím) se promítalo ve 115 kinech a ovládlo žebříček. Recenze téhle pestrobarevné fantasy podívané se zastavily lehce nad propastí průměru, což neodradilo 34.254 diváků, kteří za film utratili 5 miliónů korun. Jsou to podobná čísla, jaká o týden dříve vykázal nejnovější X-Men: Apokalypsa. Jenže komiksoví mutanti měli o 35 sálů k dobru. Klání Disney-Marvel tedy 1:0 pro dětské království.
Angry Birds ve filmu
Angry Birds ve filmu
I druhá příčka patří filmu pro děti a rodiče. Angry Birds ve filmu prokazují třetí víkend po sobě solidní výdrž. Tentokrát přišlo na nelétavé svérázné ptactvo do 87 kin 17.990 diváků. Za vstupenky zaplatili 2.40 miliónů korun. Za necelé tři týdny mají na kontě 18 miliónů a 130 tisíc diváků. S úspěchem ve světě se to srovnat nedá, ale vzhledem k příznivému počasí se to dá počítat jako úspěch.
Evan Peters
X-Men: Apokalypsa
Zájem výrazně opadl o komiksové X-Men: Apokalypsa, kteří jsou v kinech necelé 2 týdny. Do 75 kin vyrazilo na kultovní mutanty 15.836 fanoušků, kteří za lístky v pokladnách nechali 2.30 miliónů korun. Celkově mají X-Men na kontě pouhých 62.366 diváků a tržby necelých 9 miliónů korun. Jakpak si asi povedou ve světě...? A další marvelovka na čtvrté příčce. Captain America: Občanská válka se hrála už pouze v 50 kinech. Na film přišlo 8.967 diváků, tržby činily 1.29 miliónů korun. Za necelý měsíc od nasazení vyrazilo na superhrdiny přes 215 tisíc diváků, kteří za lístky utratili přes 32 miliónů korun.
Jiří Bartoška
Největší držák aktuálního žebříčku - tuzemská černá komedie Teorie Tygra. | CinemArt
Na peníze vede marvelovka, na diváky nicméně tuzemská hořká komedie Teorie tygra. Devět týdnů od uvedení ji vidělo téměř čtvrt miliónu diváků (239 tisíc), tržby činí 31.6 miliónů korun. Aktuálně je snímek na pátém místě s návštěvností 6.718 diváků a tržbami 911 tisíc korun. V záplavě všech těch marvelovek a disneyovek jde o dost velký úspěch. S přehledem "tygr" pokořil i novou Knihu džunglí (2016), která je aktuálně šestá (5.331 diváků, 643 tisíc korun). Za šest týdnů od nasazení povedenou dobrodružnou "pohádku" zhlédlo přes 205 tisíc diváků. Za lístky zaplatili 26 miliónů korun.
Z šesti novinek, které byly ve čtvrtek uvedeny do českých kin, se mezi TOP 20 UFD dostala jen první "Alenka". Zamrzí především neúspěch teenagerské road movie oscarového Michela Gondryho Mikrob a Gasoil (2015).
Aktuální žebříček TOP 20 tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.