Přijde kocour, Vášáryová a ceněný brak. Letní filmová škola představuje 42. ročník

Přijde kocour, Vášáryová a ceněný brak. Letní filmová škola představuje 42. ročník
prijde-kocour-vasaryova-a-oscarovy-brak-letni-filmova-skola-predstavuje-42-rocnik
Filmová škola představí dílo italského režira Luchina Viscontiho. Foto: www.lfs.cz
Sekce Inventura, jež představuje archivní a klasické snímky v podobě retrospektiv či kapitol z filmové historie, připomene osobnost Luchina Viscontiho, velikána italského filmu a divadla, který by v letošním roce oslavil 110. narozeniny. Diváci budou mít možnost zhlédnout kompletní kolekci jeho čtrnácti celovečerních filmů a poslechnout si přednášku Stefanie Parigi, která o Viscontim přijede přednášet z univerzity v Římě.
Pozornost bude věnována také němým počátkům sci-fi. K lákadlům "filmovky" bude patřit například uvedení klasického snímku Metropolis (1927), které doprovodí živá hudba.
The Fantastic Four
Roger Corman produkoval legendární béčko Fantastické čtyřky ještě před tím, než se tématu ujalo hollywoodské studio!
Cyklus Půlnoční delikatesy se zaměří na tvorbu muže, který, byť nedosáhl nevyšších kritických poct, jako režisér a hlavně producent, ovlivnil poválečnou americkou kinematografii jako nikdo jiný. Rogeru Cormanovi bylo letos na jaře devadesát a Letní filmová škola připomene průřez jeho tvorbou od 50. do 80. let.
Karel Blažek
Intimní osvětlení | NFA
Pravidelný cyklus Češi v zahraničí bude pro letošek patřit Ivanu Passerovi. Diváci si připomenou restaurované Intimní osvětlení (1965), jediný celovečerní film, který autor natočil v Československu. Následovat bude výběr sedmi filmů, které režisér natočil v zahraničí.Ivan Passer přijal pozvání a spolu s odborníkem na jeho tvorbu Jiřím Voráčem budou po každém snímku diskutovat s těmi, kteří na besedu a projekci zavítají. Diváci tak získají jasnou představu, kudy vede cesta autorského režiséra/cizince v americkém filmovém průmyslu.
Dalším hostel festivalu bude první dáma slovenského filmu Emília Vášáryová, která představí nejen svůj nejnovější film Eva Nová (2015), ale také svůj vlastní výběr nejoblíbenějších filmových rolí.
prijde-kocour-vasaryova-a-pulnocni-brak-letni-filmova-skola-predstavuje-42-rocnik-2
Emília Vášáryová v poetickém filmu Vojtěcha Jasného "Až přijde kocour". Foto: www.lfs.cz
Na festivalu se opět objeví české, polské, slovenské i maďarské novinky. Posledního filmového rozloučení se posmrtně dočká režisér Jan Němec, jehož Vlk z Královských Vinohrad (2016) bude na festivalu uveden.
Díla začínajících režisérů, kteří právě dostudovali či stále studují filmovou školu v České republice či na Slovensku, budou za přítomnosti svých tvůrců promítány i letos v rámci cyklu Studentské filmy.
letni-filmova-skola