Festival v Cannes představuje novinky. Na co se můžete těšit?

Festival v Cannes představuje novinky. Na co se můžete těšit?
Novinka Woodyho Allena Café Society. | http://www.woodyallenpages.com
CAFÉ SOCIETY
Režie: Woody Allen
Premiéra ČR: 22. září 2016
Kristen Stewart, Jesse Eisenberg
Novinka Woodyho Allena Café Society. | http://www.woodyallenpages.com
Tenhle snímek festival zahájil. A byl to zatraceně dobrý tah. Na červeném koberci se totiž newyorský intelektuál Woody obklopil celou řadou atraktivních žen (Kristen Stewart, Blake Lively). Ty dělají ve filmu ze zlaté éry Hollywoodu společnost Jessemu Eisenbergovi. Café Society nasnímal oscarový kameraman Vittorio Storaro a dodal romantickému dramatu náležitou hloubku. Dodejme, že jde o první snímek, který Woody Allen realizoval pro společnost Amazon. Časy se mění. Intelektuálové ale pořád vzpomínají a připomínají "zlatou" éru. Koncem září v českých kinech.
 
LOVING
Režie: Jeff Nichols
Loving
Loving | © Ben Rothstein © Big Beach, LLC
Přistupme k soutěžní sekci. Před pěti lety v Cannes zaujal režisér Nichols znepokojivým snímkem Take Shelter (2011). Po sci-fi Midnight Special (2015) autor přináší civilnější podívanou. O čem je Loving? O soužití rasově smíšeného páru v 60. letech ve Virginii, kde musela dvojice několik let překonávat nepřejícnost místních. Na tohle by mohla festivalová porota slyšet. Ale co čeští distributoři? Zatím nic.
ELLE
Režie: Paul Verhoeven
Elle
Elle | © 2015 Guy Ferrandis / SBS Productions
19 let po uvedení kultovní Hvězdné pěchoty (1997) se její autor vrací na výsluní. A po originálním sci-fi milníku můžeme očekávat neméně originální psycho. Elle pojednává o ambiciózní šéfce, která je znásilněna a rozhodne se vzít spravedlnost do vlastních rukou. V hlavní roli nahání husí kůži Isabelle Huppert, která podává ve svých 63 letech obdivuhodný výkon. Čeká nás nový Základní instinkt (1992)?
THE NEON DEMON
Režie: Nicolas Winding Refn
Premiéra ČR: 13. října 2016
Elle Fanning
The Neon Demon
Prvotřídní dánský estét (a možná taky fetišista) upustil od prvoplánového násilí asijskou kinematografií inspirovaného dílka Jen Bůh odpouští (2013). V novince The Neon Demon se zaměřuje na dívčí válku. Scénář ale nevznikal na Vyšehradě, nýbrž v šatně vychrtlých modelek, které by si pro slávu a krásu oči vyškrabaly. Thrillerovému hororu vévodí osmnáctiletá Elle Fanning. Těšit se můžete též na Keanu Reevese a vymazlené audiovizuální orgie. V říjnu v českých kinech.
 
JUSTE LA FIN DU MONDE
Režie: Xavier Dolan
Gaspard Ulliel, Nathalie Baye
Je to jen konec světa | © Shayne Laverdière, courtesy of Sons of Manual
27 letý Kanadský multitalent míří výš a výš. Do svého pátého filmu obsadil Xavier Dolan plejádu francouzských hereckých hvězd (Vincent Cassel, Marion Cottillard) a patřičně je vydusil v papiňáku na emoce. Juste la fin du monde pojednává o smrtelně nemocném spisovateli (Gaspard Ulliel), který se po 12 letech vydává za svou rodinou, aby se rozloučil. Zvítězí empatie a láska, nebo staré křivdy?
JULIETA
Režie: Pedro Almodóvar
Premiéra ČR: 21. července 2016
Inma Cuesta, Adriana Ugarte
Julieta | Bioscop
Po ujeté oddechovce z letadla (Rozkoš v oblacích) nastavuje španělský režisér vážnější tvář a znovu zkoumá komplikované vztahy mezi ženami. Julieta je příběhem matky a dcery, jejichž pouto narušila tragická smrt manžela-otce. Opět nechybí španělský temperament, režisérovi interní vtípky a narážky na homosexualitu nebo působivá estetika. Bude Julieta další variací na nepřekonatelná dramata Pedra Almodóvara? Přesvědčíte se koncem července v českých kinech.
PATERSON
Režie: Jim Jarmusch
Adam Driver
Adam Driver | Mary Cybulski
V roce 2009 představil guru amerického nezávislého filmu meditativní Hranici ovládání, snímek, který ne úplně každý docenil. O čtyři roky později přišlo na řadu o poznání přístupnější upírské romantické drama Přežijí jen milenci. Letos představí Jarmusch v Cannes hned dva snímky: dokument Gimme Danger (2016) o detroitské skupině Iggyho Popa Stooges a poetické drama Paterson. Jarmusch se v něm vrací k dílům ze života obyčejně neobyčejných smrtelníků. Paterson je čtvrť v New Jersey a jméno hlavního hrdiny (Adam Driver). Film oslavuje básnictví, šoféra autobusu, každodenní rituály, které se mohou stát rutinou. Snímek se podívá i do českých kin. Datum ještě společnost Aerofilms neuvedla. Jste netrpěliví? Ukázky si přehrajete zde.
HANDS OF STONE
Režie: Jonathan Jakubowicz
Premiéra ČR: 1. září 2016
Robert De Niro
Hands of Stone | The Weinstein Company
A je to tady zas. Drama z ringu, ovšem mimo canneskou soutěž. Panamsko-americký film oplývá hvězdami. Trenéra Raye Arcela hraje "zuřící býk" Robert De Niro. Boxerské eso Roberta Durana ztvárnil Edgar Ramírez. Oč ve filmu jde? O život mimo ring. Protože i když přemůžete 103 protivníků ze 119, mimo záře reflektorů to může bejt sakra těžký. Na De Nira se můžete do českých kin vydat 1. září.
IKARIE XB 1
Režie: Jindřich Polák
Obnovená premiéra ČR: 16. června 2016
Ikarie XB 1
Ikarie XB 1 | NFA
A na závěr jeden český úspěch v Cannes. Do sekce "Classics" bylo vybráno pověstné sci-fi z roku 1963, které inspirovalo například Stanleyho Kubricka a jeho kultovní film 2001: Vesmírná Odyssea (1968). Zkrátka nepřijdou ani čeští diváci. Ti mohou na restaurovanou verzi Ikarie vyrazit do vybraných kin v polovině června. Příjemný let.