Pátý element podle původních plánů? Šílený Max, Pretty Woman a popová hvězda v hlavních rolích

Pátý element podle původních plánů? Šílený Max, Pretty Woman a popová hvězda v hlavních rolích
Pátý element | Columbia TriStar
Víme, v jaké podobě Pátý element v roce 1997 nakonec dorazil do kin. Vše ale mohlo být původně jinak. Pát let zpátky se legendární francouzský návrhář Jean-Paul Gaultier, který vytvořil úchvatné kostýmy pro film, svěřil, že na projektu aktivně pracoval už v roce 1992. Tehdy se měli hlavních rolí ujmout Mel Gibson (místo Bruce Willise) jako Korben Dallas, Julia Roberts v roli Leeloo (nakonec Milla Jovovich) a excentrický zpěvák Prince coby Ruby Rhod, přičemž návrh kostýmu pro hudební legendu byl následující.
prince-si-malem-zahral-excentrickeho-moderatora-rubyho-roda-v-patem-elementu
prince-si-malem-zahral-excentrickeho-moderatora-rubyho-roda-v-patem-elementu-1
Z původních plánů nakonec sešlo z finančních důvodů. Záměř obsadit Prince ale zůstal, jak později - po zpěvákově smrti - na svém Twitteru připomněl Luc Besson. Když konečně došlo na natáčení, měl bohužel Prince plné ruce práce (pracoval na albu Emancipation a do toho ještě jezdil turné), takže zkrátka nemohl roli Rudyho přijmout. A tak na palubu nastoupil Chris Tucker.
Ironií osudu je, že navzdory absenci Prince byla postava Rudyho často popisována jako jeho kopie. Besson se očividně nedokázal vzdát původní vize a Tucker se tak musel "originálu" co nejvíce přiblížit. Což byl zatraceně nevděčný úkol a jakkoli je figurka Rudyho na hraně přijatelné otravnosti, myslím, že dokázal vytvořit důstojného náhradníka. Je jen obrovská škoda, že musel zaskakovat. Vidět v té roli Prince by byl bezpochyby zážitek.
A dočkáme se někdy zmíněného pokračování? Zklameme vás, ale s největší pravděpodobnosti ne, I když má dnes Pátý element kultovní status, vyložený megahit se z něj v době uvedení nestal. Snímek stál nemalých 90 milionů dolarů a celosvětově vydělal 263 (přičemž pouhých 63 přišlo z amerických kin, což v tamních končinách dělá z filmu propadák). 263 sice není malá částka, pokud ale vezmeme v potaz podíly pro kinaře a distributory, dostalo se studio při podobných tržbách zhruba na nulu. Přirozeně později film vydělával i na videu a v televizi, na pokračování to ale zkrátka nestačí...
... a Willis navíc dnes už na velké produkce kašle a Besson v posledních letech vyslal do kin jen propadáky, takže by na film ani neměl prostředky.
Bruce Willis
Pátý element