Začíná 29. filmový festival Finále Plzeň. Na co se můžete těšit?

Začíná 29. filmový festival Finále Plzeň. Na co se můžete těšit?
Ani ve snu! | CinemArt
Ani ve snu!
Ani ve snu! | CinemArt
Právě parkouristé a jejich snímek Ani ve snu! dnes večer v Měšťanské besedě festival zahájí. Tvůrci už mají za sebou úspěch na festivalu Berlinale, který film vybral do soutěžní sekce Generation 14+, určené pro to nejlepší ze současné tvorby pro děti a mládež. Příběh v režii Petra Oukropce se odehrává v partě mladých parkouristů. Náctiletá Laura se musí popasovat nejen s adrenalinem a překážkami při parkouru, ale i s láskou.
Kryštof Hádek
Hlas pro římského krále | Finále Plzeň 2016
Letos si připomínáme sedmisté výročí narození význačného panovníka Karla IV. Na Finále Plzeň budete moci v předpremiéře zhlédnout televizní historické drama Hlas pro římského krále, které se zaměřuje na mládí budoucího panovníka Karla IV. Ve spleti intrik a pod nátlakem dominantního otce musí nalézt vlastní cestu, jež ho dovede k jeho významné roli v evropských dějinách. Karla IV. v režii Václava Křístka ztvárnil Kryštof Hádek.
Tatiana Dyková, Ondřej Vetchý, Jiřina Bohdalová
Každý milion dobrý | Jan Renelt
S intrikami se musí vyrovnat i Irena, hlavní hrdinka televizního snímku Každý milion dobrý. Poté, co se rozhodne svou prosperující firmu prodat a peníze využít na pomoc potřebným, narazí na nesouhlas syna (Ondřej Vetchý) a především snachy (Tatiana Vilhelmová). Rodina se jí pokusí všemi možnými prostředky v rozdání rodinného majetku zabránit. Do hlavní role obsadil režisér a scenárista Zdeněk Zelenka svou dvorní herečku Jiřinu Bohdalovou.
Slovenskou tvorbu zastoupí v sekci První úlovky dva počiny. Dokumentární cyklus Prváje sérií deseti portrétů žen, které se dokázaly prosadit v různých oborech. Festivaloví diváci se v předpremiéře seznámí s příběhy dvou průkopnic: „slovenské Marlene Dietrich“ Magdy Schwingerové a významné slovenské botaničky Izabely Textorisové.
Milan Kňažko
Agáva | Finále Plzeň 2016
Záliba v botanice hraje svou roli také ve filmu Ondreje Šulaje Agáva. Vypráví milostný příběh z doby těsně po druhé světové válce v malém jihoslovenském městečku. Nešťastná láska místního učitele vykvete po příchodu váženého stavitele (Milan Kňažko) a jeho mladé ženy.
David Vávra, Milan Šteindler
David Vávra a Milan Šteindler v době zakládání Sklepa. | Petr Beneš
Příznivce spontánního a situačního humoru potěší na Finále Plzeň hned dvě premiéry, které jsou spojeny s Divadlem Sklep. Osobitý soubor založili před 45 lety ve sklepě babičky jednoho z nich David Vávra a Milan Šteindler. Výročí připomene jednak dokument Olgy Dabrowské Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa, jednak předpremiéra nového filmového pásma. Třídílný skečový pořad Divadlo Sklep: Böhmen und Mährenje složen z nových, ale i starších a dosud nezaznamenaných scének. Projekci na festivalu uvedou sami Sklepáci.
Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa
29. ročník festivalu Finále Plzeň se koná od 15. do 21. dubna. Je přehlídkou českých a slovenských celovečerních hraných a animovaných filmů, dokumentů i televizních a internetových projektů. 27 snímků se ve čtyřech soutěžních kategoriích bude ucházet o cenu Zlatého ledňáčka.