Zemřela divadelní a filmová herečka Věra Kubánková

Zemřela divadelní a filmová herečka Věra Kubánková
Bratři Hádkové si Věru Kubánkovou oblíbili. Foto z filmu Kobry a Užovky. | če
Věra Kubánková se narodila 22. července 1924 v Košicích. Hereckou kariéru zahájila po 2. světové válce, kterou prožila jako totálně nasazena. Vystupovala v Horáckém divadle v Jihlavě, v Městském divadle ve Zlíně, Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého v Praze na Smíchově nebo v kultovním Krejčově Divadle Za branou. Když bylo z politických důvodů rozpuštěno, vrátila se Kubánková do Realistického divadla. Svou kariéru zakončila v pražském Divadle Na Jezerce, kde působila nepřetržitě od roku 2005 a hrála v inscenacích "Lásky paní Katty", "Petrolejové lampy", "Ženitba" a naposledy v roli napsané přímo pro ni, ve hře "Komedianti" . Na jevišti Divadla Na Jezerce oslavila před dvěma lety 90. narozeniny a divadlo pro ni uspořádalo k jejímu životnímu jubileu velkou retrospektivní výstavu. Věra Kubánková byla manželkou herce a režiséra Emila Kadeřávka.
Kubánková získala za svou činnost hned dvě významné ceny. V roce 1999 obdržela Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu. Nejvyššího divadelního uznání se jí dostalo roku 2006, kdy převzala Cenu Thálie za celoživotní mistrovství.
zemrela-divadelni-a-filmova-herecka-vera-kubankova
Bratři Hádkové si Věru Kubánkovou oblíbili. Loni se společně představili v Karlových Varech při příležitosti uvedení filmu Kobry a Užovky. Foto: Servis Festival Karlovy Vary
Od 60. let 20. století se Věra Kubánková objevovala též v televizních filmech a seriálech. Zahrála si také v řadě celovečerních filmů. V posledních desetiletích často ztvárňovala role dobrosrdečných starých dam. Pamatovat si ji můžete například z filmů Žiletky, Smradi, z pohádek Dešťová víla a Řachanda nebo ze sociálního dramatu Kobry a Užovky.