14. týden-kinopremiéry: Oscarové drama, tlustá řecká svatba, pokračování Monstra a znovuoživený Predátor

14. týden-kinopremiéry: Oscarové drama, tlustá řecká svatba, pokračování Monstra a znovuoživený Predátor
Pád Londýna
Pád Londýna
Po Pádu Bílého domu (2013) vstupuje do českých kin Pád Londýna (2016). Gerard Butler tentokrát zachraňuje kůži americkému prezidentovi (Aaron Eckhart) v britské metropoli. Všichni ostatní jsou mrtví. Podaří se Butlerovi a Eckhartovi přežít? Pád Londýna režíroval Babak Najafi a dle dostupných recenzí to nedopadlo nejhůř. Na postprodukci padajících památek se podíleli i trikaři z pražského studia. Fikce s realitou se ale poslední dobou často stírá. Viz nedávné teroristické útoky v Belgii, Turecku nebo Tunisu.
Hlavním motivem těchto premiér by se dalo označit slovo "pokračování". Do kin se vrací také Moje tlustá řecká svatba 2. Oč jde tentokrát? Cituji z textu distributora: "Nejenže se tentokrát točí celá rodina kolem dospívající dcery Touly a Iana, ale babička s dědečkem navíc zjistí, že je jejich desítky let starý sňatek neplatný. A to se dá samozřejmě lehce vyřešit - další tlustou řeckou svatbou!"
John Corbett, Nia Vardalos, Gia Carides, Louis Mandylor
Moje tlustá řecká svatba 2 | Universal Pictures
Řecká svatba vyměnila režiséra - Joela Zwicka za Kirka Jonese. Podařilo se o generaci mladšímu autorovi dostat do komedie potřebnou šťávu. Dle dostupných recenzí ne tak docela. Pro fanoušky jedničky a nostalgiky jde však o povinnost zajít si do kina.
Pojďme k Oscarům. Do českých kin se konečně dostává Spotlight (2015), drama z novinářského prostředí, které bylo na letošním vyhlašování označeno za nejlepší snímek uplynuvšího roku. Proč? Protože natočit poměrně komorní a táhnoucí se drama z prostředí zneužívání chlapců představiteli diecéze tak, jak se to podařilo Thomasu McCarthymu a prvotřídnímu hereckému týmu, se jen tak nevidí.
Spotlight
Děj filmu Spotlight byl inspirován skutečnou kauzou, jíž se zabýval americký deník The Boston Globe. Drama z novinářského prostředí zaujalo tuzemské kritiky. Průměrná známka 79 procent. Teď ještě, jestli do kin natáhne diváky. Moc bych to tvůrcům filmu i tuzemskému distributorovi přál.
Nikdy nejsme sami
Stejně tak v případě snímku Nikdy nejsme sami režiséra a scenáristy Petra Václava. Jeho nejnovější drama z okraje společnosti neuhýbá, jde si svou cestou a setkalo se již s úspěchem festivalového publika na letošním Berlinale.
O čem snímek s Karlem Rodenem v jedné z hlavních rolí pojednává? "Do obce roztažené podél státní silnice se nastěhuje paranoidní pracovník vězeňské správy a jeho rodina. Spřátelí se se svým novým sousedem, nezaměstnaným hypochondrem, kterého živí jeho žena pracující v místní prodejně. Unavená životem a starostí o dva syny, všimne si vyhazovače z nočního klubu. Ten ale miluje striptérku. Ta však čeká na otce svého dítěte, který sedí v nedaleké base, kde pracuje právě zmíněný bachař..." Všechny recenze filmu najdete zde. Prozatím velmi dobrých 77 procent. Teď už jen ti diváci...
Ulice Cloverfield 10
Pro ty, kteří milují pocit, když jim tuhne krev v žilách, je tu Ulice Cloverfield 10. Thriller pojednává o trojici žijící za nejasných okolností uvnitř jednoho domu. Ven se dle psychopatického Johna Goodmana nedá vkročit. A co teď s tím? O tom pojednává celovečerní debut Daniela Trachtenberga. O tom chlápkovi ještě uslyšíme. Přestože se jeho prvotina nevyhla řadě nešvarů - tím hlavním je slabší scénář a řada nelogičností. Recenze si přečtěte zde, prozatím 64 procent.
Vojtěch
Z filmu Vojtěch. | A-Company CZ
Dále do kin míří slovenská tragikomedie Vojtěch, pojednávající o muži středních let, který přijde o ženu a neví, co dál. No a nakonec si představíme jeden bonbónem pro milovníky osmdesátkové akce, kultovního Predátora. Do vybraných kin se podívá pouze na měsíc a vy můžete být u toho. Přestože jsme soutěž o volňásky uzavřeli již v poledne, podařilo se nám zařídit exkluzivní projekci pro sedmdesát z vás. Takže komentujte, hodnoťte filmy a v úterý 12. dubna v 19:20 v hostivařském kině Premiere Cinemas na viděnou.
Arnold Schwarzenegger
Seznam všech dubnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.