23. Febiofest předal Grand Prix Vrabčákům. Přehlídka zamíří do regionů.

23. Febiofest předal Grand Prix Vrabčákům. Přehlídka zamíří do regionů.
Z vítezného dramatu Vrabčáci. | Febiofest
Rúnar Rúnarsson
Islandský režisér oceněného snímku Vrabčáci Rúnar Rúnarsson. | Febiofest
Grand Prix Febiofestu je spojena s částkou 5 000 eur pro režiséra a 5 000 eur pro potenciálního českého distributora. Citlivý příběh o chlapeckém dospívání v dechberoucích přírodních kulisách islandského venkova podkresluje hudba klávesisty slavné islandské kapely Sigur Rós.Ceny festival rozdal na čtvrtečním slavnostním ceremoniálu, festivalové projekce pro veřejnost pokračují ještě celý pátek.
Vrabčáci
Z vítezného dramatu Vrabčáci. | Febiofest
Porota včele s ekonomem Janem Švejnarem ocenila na filmu především silný a věrohodný příběh o tématu dospívání, který zbytečně netlačí na city. Vyzdvihla také herecké výkony a nepředvídatelný závěr filmu.Vrabčáci (2015) vyprávějí příběh šestnáctiletého chlapce Ariho, mj. zpěváka v chlapeckém sboru, na hranici mezi dětstvím a pubertou. Ari je odeslán z islandské metropole za otcem a babičkou na sever ostrova, kde vládne polární den. V prostředí drsného venkova hledá hlavní hrdina vztah ke svým blízkým a kamarádce z dětství.
Emília Vášáryová
Emília Vášáryová | AČFK
Letošního ročníku Febiofestu se zúčastnilo více než 50 zahraničních hostů, pět z nich převzalo Kristiána za přínos světové kinematografii. Mezi nimi i italská filmová legenda, režisér Marco Bellocchio, slovenská herečka Emília Vášáryová, skotský herec a režisér Peter Mullan nebo španělská herecká ikona Carmen Maura, která si svým bezprostředním vystupováním získala srdce festivalových diváků už na slavnostním zahájení festivalu. Pátého Kristiána převzal na zakončovacím ceremoniálu jeden z nejžádanějších scenáristů současnosti, autor Královny (2006) nebo Rivalů (2013), Peter Morgan. Na festival přijel i jeden z nejlepších evropských herců mladší generace Daniel Brühl, který zde uvedl i zbrusu nové drama Kolonie (2015).

Upoutávka na Kolonii:

Florian Gallenberger, Daniel Brühl, Michael Nyqvist, Richenda Carey, Emma Watson
Letošního ročníku Febiofestu, který se konal především v multikině CineStar Praha - Anděl, se zúčastnilo aktuálně více než 62 tisíc návštěvníků, projekce pro veřejnost budou ještětento pátek pokračovat.
Vybrané filmy budou moci filmoví fanoušci zhlédnout hned po Velikonocích v rámci Regionálních ozvěn Febiofestu od 29. března do 21. dubna ve čtrnácti českých městech: Hradec Králové (29.3. – 31.3.), Pardubice (30.3. – 1.4.), České Budějovice (31.3. – 2.4.), Ostrava (4.4. – 6.4.), Olomouc (5.4. – 7.4.), Plzeň (6.4. – 8.4.), Děčín (7.4. – 9.4.), Chomutov (11.4. – 13.4.), Karlovy Vary (12.4. – 14.4.), Jablonec nad Nisou (13.4. – 15.4.), Mladá Boleslav (14.4. – 16.4.), Mikulov (15.4. – 17.4.), Brno (18.4. – 20.4.) a Zlín (19.4. – 21.4.).