11. týden-kinopremiéry: Trabanty, pandy, vlci a dva Sokolové

11. týden-kinopremiéry: Trabanty, pandy, vlci a dva Sokolové
Přestože Kung Fu Panda 3 míří do oficiální premiéry až nyní, minulý víkend dokázala do 29 kin nalákat více jak osm tisíc diváků. Plné nasazení by mohlo atakovat o víkendu nějakých třicet a půjde bezpochyby o nejsilnější premiéru týdne. Pomůže i to, že si film nijak špatně nevede v českých recenzích. Současných 59% sice nevypadá oslnivě, snímek nicméně o něco slabší známky získává především proto, že už jen recykluje a odmítá přinést do série něco nového (včetně příběhu). Což na druhou stranu fanouškům, kteří se chtějí s Poem znovu setkat v přítmí kinosálu, asi extra vadit nebude.
Dvojníci
Nejvážnějším konkurentem Poa bude komedie Dvojníci s Ondřejem Sokolem, i když si to nejspíš nezaslouží. První známky budí svou negací téměř hrůzu, diváci by se ale mohli nechat zlákat hlavní hvězdou, která má díky Partičce silnou fanouškovskou základnu. U českých filmů se všeobecně těžko odhaduje, jestli padnou veřejnosti do noty. Dvojníci by - vzhledem ke svému žánru - ale nějaké ty body nahnat měli. Na první místo to s největší pravděpodobností stačit nebude. Dvojka víkendu? To už není nereálné.
Zájem diváků by si naopak jednoznačně zasloužily novinky Totem vlka a Trabantem do posledního dech. Obě výborně hodnocené, bohužel s minimálními vyhlídkami na úspěch. Totem vlka, natočený podle čínského bestselleru, by měl teoreticky lákat větou "Od oscarového režiséra filmů Sedm let v Tibetu a Jméno růže". Navzdory vizuální epičnosti je ale pořád - v době marvelovek a bojujících robotů - spíše podívanou pro artovější diváky. Příběh mladého Číňana, který adoptuje vlka a tím nechtěně spustí souboj lidí a přírody, si nicméně pozornost zaslouží, takže se nechte získat trailerem.
Totem vlka
Nový Trabant, nejlepší z celé série (82%!), má tu smůlu, že se na dokumenty moc nechodí a tudíž je nasazuje málo kin. Pokud ho budou hrát ve vašem okolí, určitě na něj vyražte. Výlet z australského Perthu, vedoucí přes Východní Timor, Indonésii, Malajsii a Thajsko, by měl vážně stát za to.
Anomalisa
Anomalisa
Nevšední drama Anomalisa o muži, který prožije v hotelu nečekaný románek, popisuje František Fuka ve své recenzi následovně: "Nový film Charlieho Kaufmana a Duke Johnsona není tak tradiční, jak by se zdálo z popisu děje. Je to totiž film animovaný (s mechanickými loutkami, Trnkovým stylem) a všechny postavy kromě hlavních dvou mluví Tom Noonan (včetně žen a dětí)!..Anomalisa je námětem i atmosférou něco velmi podobného jako Ztraceno v překladu. Ale nemá Billa Murraye a Tokio." Zkrátka něco pro diváky, kteří v kinech rádi trochu experimentují.
U následujících třech premiér už vám čeští kritici neporadí. Vyrazit dále můžete na emocionální drama Můj král, vyprávěné v průběhu několika let, zachycující komplikovanou a destruktivní povahu vztahu mezi mužem a ženou. Kina obohatí i válečné drama Hledání, popisující čtyři osudy, které spojila válka v Čečensku (režie držitel Oscara Michel Hazanavicius). No a nadšenci do dokumentů určitě ocení novinku La Scala - Chrám zázraků, v níž nakoukneme do jednoho z nejslavnějších operních domů světa.