Recenze: Anomalisa - námětem i atmosférou něco velmi podobného jako Ztraceno v překladu

Recenze: Anomalisa - námětem i atmosférou něco velmi podobného jako Ztraceno v překladu
Anomalisa | 72nd Venice International Film Festival
Anomalisa
Podaří se mu v hotelu sbalit jednu z fanynek svých přednášek jménem Lisa (Jennifer Jason Leighová). Bude z toho něco víc, než krátký okamžik štěstí v moři deprese?
Nový film Charlieho Kaufmana a Duke Johnsona není tak tradiční, jak by se zdálo z popisu děje. Je to totiž film animovaný (s mechanickými loutkami, Trnkovým stylem) a všechny postavy kromě hlavních dvou mluví Tom Noonan (včetně žen a dětí)!
Netradiční forma (animace, stejné hlasy) má v tomto filmu svůj důvod. Symbolizuje a prohlubuje odcizení a samotu, kterou hlavní hrdina pociťuje i když je obklopen lidmi a má rodinu.

Trailer:

Většina filmu se odehrává v hotelu a pozůstává z toho, že Michael provádí rutinní úkony, které se v hotelu normálně provádějí, kouká do zdi a trpí typickými traumaty dobře situovaného muže ve středním věku, kterému ke štěstí nestačí to, že se může slušně najíst, pohodlně vyspat a nikdo ho nebombarduje.
Anomalisa
Traumata se projevují i snovými sekvencemi, ve kterých je ta skutečnost, že se díváme na loutky, používána k prohloubení snové atmosféry. Ale musím bohužel konstatovat, že po prvotním okouzlení formou filmu jsem se poměrně záhy dostal do rozpoložení, kdy mi bylo velmi jasné, kam a jak se bude příběh ubírat, a jen občas jsem byl vyveden z konceptu nějakým nápaditějším okamžikem.
Anomalisa je námětem i atmosférou něco velmi podobného jako Ztraceno v překladu. Ale nemá Billa Murraye a Tokio.
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE