Polemika: Ocenění Leonarda DiCapria je úplně v pořádku

Polemika: Ocenění Leonarda DiCapria je úplně v pořádku
Leonardo DiCaprio
Osobně si myslím, že je to úplně v pořádku (na rozdíl od udělení Oscara za nejlepší píseň až parodicky ukníkanému Samu Smithovi, jehož song k bondovce je stejně originální a neotřelý, jako Smithovo příjmení).
Leonardo DiCaprio má ve své filmografii samozřejmě spoustu kvalitnějších titulů. Ale dávají se Oscary hercům za kvalitní výkony ve filmech nebo za kvalitní filmy, kde podali neméně kvalitní výkony? Co rozhoduje o tom, kdy a za co je herec nominovaný? Proč byl DiCaprio nominovaný za film Krvavý diamant (2006), když v témže roce podal dle mého názoru nepochybně zlomový výkon své kariéry ve filmu Skrytá identita (2006)? A takových příkladů by se daly jmenovat tucty. Jména slavných režisérů, kteří nikdy nedostali sošku ve své profesní kategorii, jsou pro nezasvěcené takřka na omdlení (Christopher Nolan, Spike Lee, Brian De Palma, Lars Von Trier, Werner Herzog, Charlie Chaplin a hory dalších).
Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio
Tak proč se pozastavovat nad udělením Oscara DiCapriovi za roli ve filmu nezpochybnitelných kvalit, nebál bych se tvrdit, že jde o audiovizuální zážitek roku, který jako celek působí až hypnoticky, fyzicky, jakkoli má řadu dramaturgických nedostatků. To je ale na jinou diskusi. Pro mě osobně byl tento film mnohem působivějším, než co nabídl Iñárritu ve vloni oceněném Birdmanovi (Woody Allen tahle témata točil před mnoha lety a lépe). REVENANT byl zkrátka spektákl v pravém slova smyslu. Na jinou diskusi je i fakt, že Iñárritu byl mnohem silnější ve filmech, kde se věnoval alespoň v některých rovinách vyprávění sociálnímu tématu (Amores perros – Láska je kurva, Babel, Biutiful).
Každopádně zpět k Tomášově glose. Já (a ani on, pokud vím) nejsem členem americké akademie a nemůžu stoprocentně tvrdit, že to „dali“ DiCapriovi za zásluhy nebo za to, že při natáčení nezmrznul. Hollywoodská špička má špičkové honoráře a v drtivé většině se snaží za ty honoráře podat co nejlepší výkony. DiCapriovi se to daří už dlouhá léta. Hraje v báječných filmech s prvotřídními režiséry. Nemyslím si, že by letos dospěl do fáze „dáme mu Oscara, aby ho už měl“. Na takový konsensus (a komplot) je akademiků příliš mnoho. Ale dokážu si představit, jak si jeden každý z akademiků nebo akademiček doma u krbu zapřemýšlí a řekne si … je to skvělý herec, sleduju ho už dlouho a ani tentokrát mě nezklamal. Zaškrtávám Leonarda. A to mi připadá úplně v pořádku.