Glosa: Proč neměl Leonardo DiCaprio dostat Oscara za REVENANTa

Glosa: Proč neměl Leonardo DiCaprio dostat Oscara za REVENANTa
Upřímně, ne. Chápu to nadšení. Byla to dlouhá cesta a fanoušci by Leovi dali Oscara i za to, kdyby hrál v komedii Adama Sandlera. Hlavně "aby ho už konečně měl". Bohužel letošní ročník připomněl (vyjma extrémního strachu z rasismu, který se absurdně promítl do zvolených předávajících) to, že Oscaři se často dávají jen za zásluhy. Podal DiCaprio v REVENANTovi dobrý výkon? Samozřejmě že ano. Špatně hrát tenhle člověk pravděpodobně ani neumí. Pokud ale postavě Hugha Glasse skutečně přisoudíme pozici toho nejlepšího, co kdy ze sebe herec během své kariéry vydoloval, snížíme tím význam jeho předchozích rolí. A to si řada z nich opravdu nezaslouží.
Berlička "sáhnul si fyzicky na dno" pak sama o sobě neobstojí, protože Oscaři zkrátka nejsou oceněním za olympijské výkony. Mají být o celku. Pokud bude mít fyzické nasazení takovou váhu, musíme pak (například) ocenit Toma Cruise za každou Mission: Impossible, neboť v rámci série předvádí věci, o kterých se jiní áčkoví herci ani neodváží diskutovat.
Pro DiCapria je ocenění za REVENANTa medvědí (ano, skutečně jsem to slovo použil) službou - přestože prestižní sošku vyhrál, je vlastně poraženým, neboť se do historie zapíše jako ten, komu "ho už dát prostě museli, aby to nebylo blbý". Na druhou stranu, ani prohrou by Akademie situaci nevylepšila, neboť by nejspíš byla obviněna z rasismu (nějaká záminka by se našla). Byla to zkrátka situace bez vítězného východiska. Má nicméně jednu pozitivní dohru. DiCaprio už sošku má, takže pokud se příští rok dočká nominace, nebude již Akademie cítit tlak veřejnosti na to, aby "udělala správnou věc".