5. týden-kinopremiéry: Na své si přijdou milovníci akce, melodramatu, artovek i hororu

5. týden-kinopremiéry: Na své si přijdou milovníci akce, melodramatu, artovek i hororu
Michael Bay toho zvládá hodně. Produkuje, režíruje a občas si i zahraje. Na vážnější notu se pokouší drnkat v případě novinky 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází (2016), která odkazuje na atentát na newyorská "dvojčata" a v nejednom Američanovi probudí vlastenectví.
Michael Bay
O čem válečné drama ze severní Afriky vypráví? Píše se rok 2012. Od pádu World Trade Center uplynulo 11 let. Africká teroristická buňka se to rozhodne "oslavit" útokem na americkou ambasádu v Libyi. Zaměstnancům úřadu přispěchají na pomoc elitní mariňáci, kteří se rozhodnou bránit ambasádu do poslední krve. Musí jim na to stačit 13 hodin... Na své si opět přijdou vyznavači "bayovské" akce nebo ti, co ocení glorifikaci odvážných Američanů na severu Afriky. Prostě pohádka pro velký, drsný kluky.
Všechny recenze filmu najdete zde. Prozatím 56 procent.
Eddie Redmayne
I druhý snímek byl natočen na základě skutečných událostí. Dánská dívka (2015) Toma Hoopera pojednává o dánském malíři Einaru Wegenerovi (Eddie Redmayne), který v sobě objeví ženskost a vůbec jako první člověk v dějinách si nechá přeoperovat pohlaví a změní si jméno na Lili. Einara ve všem podporuje žena Gerda (Alicia Vikander).
Čtyřnásobný oscarový kandidát je filmovým životopisem, který stojí a padá s hereckými výkony. Snímek jako celek nicméně mimořádnou událostí není. Z recenze Františka Fuky: "Nejen, že nám zůstanou zatajena některá zajímavá fakta, ale ani se pořádně nedozvíme, co se vlastně odehrávalo v nitru tří hlavních postav a kterým směrem směřovaly jejich úvahy v dramatických chvílích Liliina života."
Všechny recenze filmu najdete zde. Prozatím 70 procent.
Mónika Balsai, David Sakurai
Premiéry přejí vyznavačům artovek a nezávislým evropským tvůrcům. Do kin míří hned čtyři. Maďarská fantasy komedie Líza, liščí víla (2015). Z textu distributora: "Život ošetřovatelky Lízy se změní v okamžiku, když se na své třicáté narozeniny rozhodne, že najde životní lásku. Její obdivovatelé však umírají při kuriózních nehodách. Líza, jejímž jediným přítelem je duch japonského popového zpěváka, dojde k závěru, že je prokletá…" Na své si přijdou milovníci černého humoru, surrealismu a východního stylu myšlení. Osvěžující záležitost. Trailer si pustíte zde.
Poklad
Chtěli byste najít Poklad? Hrdinové koprodukční komedie určitě. Alespoň to pořádně zacvičí s jejich dost klidnými a nezajímavými životy. V čem spočívá zápletka filmu? Soused sousedovi svěří tajemství: na zahradě jednoho z nich je zakopán poklad. Bez detektoru kovů se to neobejde. Zainvestuje mladší z dvojice do technické vymoženosti? Mohlo by z toho něco kápnout...
Mrzout
Na seznamu premiér je i dvojice severských snímků. Finský Mrzout (2014) vypráví příběh starého muže, který se vydává do města za svým synem a jeho rodinou. Svérázný samorost rozpoutá vztahové peklo. A možná si také uvědomí, proč by mohl být šťastný. Upoutávku si přehrajete zde.
Zde Harold
Norsko-švédské komediální drama Zde Harold (2014) se zaměřilo na despotismus nábytkářského koncernu IKEA. Ten si otevře pobočku v rajónu, kde si spokojeně podnikal Harold, což se brzy změní. Harold se to rozhodne řešit po svém - unese zakladatele společnosti. Všechny nepřátele nadnárodních koncertů a antiglobalisty upozorňujeme, že film je komedií. A docela dobrou.
John Carpenter
Chcete se bát s mistrem chytrého hororu Johnem Carpenterem? 38 let od premiéry slavného Halloweenu (1978) máte ve vybraných kinech příležitost. Jeden z nejslavnějších vraždících psychopatů se představuje ve svém prvním, nejslavnějším a nejzdařilejším filmu. Není co dodávat.
Seznam všech únorových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.