Masaryk proti hilsneriádě. Na obrazovky zamíří Zločin v Polné s Rodenem a Heřmánkem.

Masaryk proti hilsneriádě. Na obrazovky zamíří Zločin v Polné s Rodenem a Heřmánkem.
Karel Heřmánek jr. ve TV filmu Zločin v Polné (2016) | Česká televize
Zločin v Polné
| Česká televize
Zločin v Polné se vrací do roku 1899, kdy byla na Bílou sobotu na cestě mezi obcemi Věžničkou a městem Polná nalezena mrtvá dívka. Švadleně Anežce Hrůzové, která se tudy vracela domů, bylo pouhých devatenáct let. Při bližším ohledání byla na jejím hrdle objevena řezná rána a příčina smrti byla stanovena jako vykrvácení. Místním lékařům se však zdálo, že krve není na místě činu dost, a protože byl čas Velikonoc, ožila pověra o panenské krvi v židovských macesech. Zfušované vyšetřování a několik provokativních žertů nakonec ukázaly na Leopolda Hilsnera (Karel Heřmánek mladší). Od té chvíle měla Polná svého vraha, kterému hrozila smrt provazem. Do boje proti pověrám a za spravedlnost se tehdy zasadil i Tomáš Garrigue Masaryk (Karel Roden).
Zločin v Polné
| Česká televize
„Masaryk označoval hilsneriádu za jedno z nejtěžších období svého života,“ říká Václav Šašek, scenárista Zločinu v Polné, a dodává: „Méně známá, a pro mě do značné míry překvapivá, byla jeho motivace. Masarykovi šlo především o národ, aby nepropadl ponižující rituální pověře. Hilsner jako člověk ho příliš nezajímal. Viděl ho jako ‚ničemu, který měl být dávno v polepšovně‘.“ Václav Šašek je držitelem Českého lva za scénář k filmu Helimadoe (1993), na počátku své kariéry v barrandovských ateliérech spolupracoval s Milošem Formanem (Černý Petr) nebo Jaroslavem Papouškem (Intimní osvětlení).
Zločin v Polné
Karel Heřmánek jr. ve TV filmu Zločin v Polné (2016) | Česká televize
Režisér Viktor Polesný do hlavní role Leopolda Hilsnera obsadil Karla Heřmánka mladšího, roli T. G. Masaryka svěřil Karlu Rodenovi: „Karel Heřmánek mladší se Leopoldu Hilsnerovi velice podobá. Bylo ale otázkou, jestli utáhne celý vývoj téhle figury, od povrchního hejska až k velkému tragickému osudu. Karel byl ale velice tvárný, soustředěný, ukázněný a myslím, že se to vyplatilo. Masaryk byl velká, charismatická osobnost, tím pádem jsem o Karlu Rodenovi ani chvíli nezapochyboval. Nevím o nikom, kdo by se na tu roli lépe hodil. Někdy o obsazení přemýšlíte, kudy chodíte, a někdy je to okamžitý záblesk. Tak to bylo s Rodenem,“ dodává Polesný.
„Nejnáročnější na Hilsnerovi bylo představit ho ve více rovinách. On byl velice prostý člověk, vandrák, který, nebýt oné nešťastné vraždy, nikoho příliš nezajímal,“ doplňuje Polesného Hilsnerův představitel Karel Heřmánek mladší.

Upoutávka:

Příběhy spojené s hilsneriádou nabízejí i mnoho paralel se současným společenským vývojem. Vedle toho stále rezonují i v polenském regionu. Snímek tak budou mít možnost vidět v předpremiéře i obyvatelé Polné.
ČT uvede první část filmu v neděli 31. ledna od 20:00 na svém prvním programu. Druhou část uvidí diváci o týden později.