Kdo je letos současně nominován na Oscara i Zlatou malinu?

Kdo je letos současně nominován na Oscara i Zlatou malinu?
ROONEY MARA
kdo-je-letos-soucasne-nominovan-na-oscara-i-zlatou-malinu
Nominace na Oscara za: Carol, Nejlepší herečka ve vedlejší roli
Pořád se vedou spory o tom, jestli by si Rooney nezasloužila být (vzhledem k času strávenému na plátně) spíše v hlavní kategorii. Hlavní ale je, že v dramatu o lásce dvou žen podává zcela bez debat výkon hodný ocenění.
Nominace na Zlatou malinu za: Pan, Nejhorší herečka ve vedlejší roli
Tohle byla předem prohraná bitva už proto, že Mara vyfasovala v nové verzi příběhu Petera Pana postavu indiánky Tiger Lily, což přirozeně vedlo k vlně nevole fanoušků předlohy. Sama herečka si navíc s rolí moc neporadila.
EDDIE REDMAYNE
kdo-je-letos-soucasne-nominovan-na-oscara-i-zlatou-malinu-1
Nominace na Oscara za: Dánská dívka, Nejlepší herec v hlavní roli
Akademie miluje role, kvůli nimž herec projde nějakou fyzickou proměnou (ať už za pomoci maskérů nebo tak, že si zhuntuje tělo dietou). To samozřejmě ještě neznamená, že by měl Redmayne nominaci za Dánskou dívku jistou. Složitou roli ale dokázal uchopit citlivě, přesně tak, jak bylo potřeba.
Nominace na Zlatou malinu za: Jupiter vychází, Nejhorší herec ve vedlejší roli
O co lépe vybalancoval Redmayne výkon v Dánské dívce, o to víc přestřelil ve sci-fi sourozenců Wachowských. Přehrává tu o sto šest, je ale patrné, že tak činí na popud samotných autorů (celý film je extrémně nezvládnutý). Ke cti Redmaynea je třeba dodat, že jakkoli podává šílený výkon, je alespoň poměrně zábavné se na něj dívat, což se o zbytku filmu prohlásit nedá.
SIMON KINBERG
kdo-je-letos-soucasne-nominovan-na-oscara-i-zlatou-malinu-2
Nominace na Oscara za: Marťan, Nejlepší film
Marťan, kterého díky Zlatým glóbům můžeme označovat za nejlepší komedii roku (eh), jednoznačně patří k vrcholu loňské filmové tvorby. Snímek vznikl mimo jiné i díky Simonu Kinbergovi, který ho zaštítil jako producent. Kinberg však není jen producentem, ale i scenáristou. A tam už tolik loni neválel.
Nominace na Zlatou malinu za: Fantastická čtyřka, Nejhorší scénář
Kinberg se totiž podílel na scénáři nové Fantastické čtyřky. A pokud něco restart oblíbených hrdinů postrádá, je to právě scénář. Kinberg má s komiksovým žánrem své zkušenosti (podílel se na nové X-Men trilogii), tentokrát je ale využít nedokázal. Tenhle projekt už asi nemohlo spasit nic.