Ve věku 69 let zemřel Alan Rickman, představitel Severuse Snapea a Hanse Grubera

Ve věku 69 let zemřel Alan Rickman, představitel Severuse Snapea a Hanse Grubera
Alan Rickman se narodil 21. února 1946 v Londýně a i když od mládí koketoval s herectvím, do svých dvaačtyřiceti let se věnoval pouze divadlu. Když hrál v představení Nebezpečné známosti roli de Valmonta, byl jedním z diváků i známý filmový producent Joel Silver. Rickman ho okamžitě zaujal a nabídl mu roli v dnes již kultovní Smrtonosné pasti, která odstartovala jeho filmovou-hereckou kariéru. Stačilo však málo a Rickman se v roli neobjevil. Představa, že by měl hrát v akčním filmu, ho totiž nijak nelákala. Na základě toho vznikla ve filmu scéna, kdy se padouch Hans Gruber a John McClane setkají tváří v tvář a Gruber předstírá, že je Američan. Rickman tak mohl postavě herecky něco dát a svolil k tomu, že si roli padoucha zahraje.
ve-veku-69-let-zemrel-alan-rickman
"Beru svou práci vážně a způsob, jak se něco takového dá dělat, je ten, že sami sebe neberete příliš vážně."
Druhý velký úspěch slavil Rickman paradoxně opět rolí hlavního záporáka. Za svůj výkon v roli šerifa z Nottinghamu v Robin Hood, král zbojníků režiséra Kevina Reynoldse byl oceněn cenou BAFTA a Londýnskou cenou kritiků.
Rickman si dal své záporné postavy s takovou grácií, až se stal měřítkem v akčním žánru (podobně inteligentních padouchů akční filmy do té doby moc neměly... a nemají vlastně dodnes). Přestože se mohl stát obětí škatulky - padoucha si poté zahrál ve své kariéře ještě několikrát - neměl Rickman nikdy problém se střídáním žánrů. Dokázal zazářit v natolik rozličných filmech jako Galaxy Quest, Láska nebeská, Michael Collins, Rozum a cit, Dohola?, Dogma či Parfém: Příběh vraha. Nebyl hercem hlavních rolí, ale o to památněji dokázal na plátně vyniknout. Každou svou minutu uměl využít.
ve-veku-69-let-zemrel-alan-rickman-1
"Moji rodiče neměli nic společného s divadlem. Jsem tak trochu omyl."
Nezanedbatelnou stopu zanechal i v sérii o Harrym Potterovi, kde se ujal postavy profesora Snapea. Rickman nikdy nebyl nominován na Oscara a je držitelem jediného Zlatého glóbu - za televizní film Rasputin, který sám o sobě příliš dobře přijat nebyl, ale Rickmanův výkon byl vynášen do nebes.
Vyjma herectví se Rickman, ač sporadicky, věnoval i filmové režii. Poprvé v roce 1997, kdy uvedl do kin velmi dobře hodnocené drama Zimní host. Druhým režijním dílem Rickmana je Králova zahradnice z roku 2014.
ve-veku-69-let-zemrel-alan-rickman-2
"Bylo mi 7, když jsem dostal svou první roli ve hře. A vzpomínám si, jak mi tehdy letělo hlavou 'Tohle je vzrušující'."
Rickmanovou poslední rolí je dabing na Alence v říši divůZa zrcadlem.Filmovému světu dal spoustu znamenitých rolí a budeme ho postrádat. Já rozhodně. Řada filmů stojí za zapamatování jen čistě kvůli jeho výkonu.