Pět let od smrti Davida Bowieho. Co dal filmovému světu?

Pět let od smrti Davida Bowieho. Co dal filmovému světu?
Jinakost
co-dal-filmovemu-svetu-david-bowie
David Bowie byl jiný. Za tím stál jeho úspěch a zájem fanoušků. Vydrželo mu to do 69 let, což není z perspektivy obyčejného pozemšťana moc. Ale vzhledem k jeho životním a uměleckým proměnám, nekončícím večírkům a divokým jízdám to není zdaleka málo. Zbývá už jen kumpán Iggy Pop. Většina stejně inovativních tvůrců se nedožila ani třicítky. Bowieho jinakost inspirovala i filmaře. Guillermo del Toro: „Bowie existoval, takže každý z nás, kdo nezapadal, zjistil, že být jiný je cenná věc. Navždy změnil svět.“

Muž, který spadl na Zemi
David Bowie
David Bowie | KVIFF.TV
Titul skvěle sedí na charakteristiku samotného Bowieho (vlastním jménem David Robert Jones). Drama Nicolase Roega představuje Bowieho v roli mimozemšťana Thomase Jeroma Newtona, který se na Zemi vydává kvůli možnostem kolonizace modré planety. Jako cizinec to ale nemá mezi lidmi vůbec lehké. Že by paralela k Bowieho uměleckým proměnám a roztodivným identitám? Umělec byl za roli ve filmu oceněn Saturn Award. Je ve vybrané společnosti.

My děti ze stanice ZOO
My děti ze stanice ZOO
My děti ze stanice ZOO (1981)
15 let před Trainspottingem vznikla německá adaptace novely Christiane F. My děti ze stanice ZOO. Pohled na dekadentní Berlín, neutěšitelnost dospívání a drogovou závislost doplňuje fešácký Bowie se zlatou kšticí a rudou košilí. Miláček mládeže a filmové hrdinky vystoupí na koncertu a vy budete moci nasát autenticitu doby. Bowieho megahit Heroes, který se zrodil během nahrávání v berlínském Hansa Tonstudiu, zde uslyšíte i v němčině.

Videoklip jako svébytné umění
Bowie a jeho umělecký management lpěl na sebemenším detailu. Což se netýkalo pouze hudby. O vizuelní pojetí šlo ještě před vznikem hudební televize MTV, která dle mnohých zabila hudbu. Což rozhodně nebyl Bowieho případ. Na konci šesté dekády minulého století spatřilo světlo světa video pro hymnu Space Oddity. Z písně a klipu se stal kult. Ve své fantasy komedii Walter Mitty a jeho tajný život (2013) ze skladby čerpal režisér a herec Ben Stiller. A vyšel z toho se ctí. Na jeho parafrázi kultovní Space Oddity se můžete podívat zde.

Duncan Jones
Michelle Monaghan, Duncan Jones, Jake Gyllenhaal
Duncan Jones | H. C. E.
Bowieho syn se potatil. Původně reklamní režisér zamířil k celovečerní tvorbě. A už jeho debut Moon (2009) si vysloužil pozornost. Komorní sci-fi se Samem Rockwellem pohltilo nejednoho fanouška žánru. Duncan navíc převzal cenu BAFTA za výjimečný debut. Ohlasu se dočkal i Jonesův mysteriózní thriller Zdrojový kód (2011). Bowie může být právem hrdý.