Nejlepší české filmy roku 2015 podle kritiků

Nejlepší české filmy roku 2015 podle kritiků
Do žebříčku jsou zahrnuty pouze snímky, které distributor v roce 2015 uvedl do českých kin a jež mají na kartě 10 a více recenzí.
U každého snímku TOP 10 citujeme z vybrané recenze.

10. Život je život (2015) - 42.92%

"Silným kladem komedie je dojemný, hysterický a chvílemi i mužný Ondřej Vetchý v hlavní roli, který si svého „fotříka“ vychutnává stejně jako suveréna Franka." (Stanislav Dvořák / Novinky.cz / 65 procent / všechny recenze zde)

9. Padesátka (2015) - 52.67%

Ondřej Pavelka, Vojtěch Kotek, Jiří Mádl, Marek Taclík, Jakub Prachař | BontonFilm
"Celovečerní debut Vojty Kotka nedopadl špatně, řemeslu a režii těžko budete něco vytýkat. Problémem je scénář, balancující na hraně silného dramatu a přinejlepším průměrné komedie. Závěr roku ale mohl dopadnout mnohem, mnohem hůř..." (Rimsy / Moviezone.cz / 60 procent / všechny recenze zde)

8. Vybíjená (2015) - 56.62%

Simona Krainová | Falcon
"Petr Nikolaev natočil příjemnou komedii, která pluje od sentimentálního feel good filmu ke komedii a zase zpátky. Příjemné překvapení." (Tomáš Kocián / Total Film / 70 procent / všechny recenze zde)

7. Ghoul (2015) - 57.92%

Ghoul
"Ať si kdo o filmu Ghoul myslí, co chce, tak Petr Jákl vytvořil čistě žánrový film, kterých se u nás točí jako šafránu. Navíc byl film zakoupen i do americké distribuce, a to se jen tak někomu nepodaří a Jáklovi za to patří obdiv. Nevědět na jaký film jdu, úplně v klidu bych si mohl myslet, že jde o plně zahraniční snímek natočený v hollywoodské produkci (což vlastně trochu je)." (staka / Film-arena.cz / 65 procent / všechny recenze zde)

6. Gangster Ka (2015) - 64.06%

"Zamrzí laciná karikatura politika, naopak finále s policejními manévry kolem „Káčkovy“ vily a jeho neslavně slavného útěku má řemeslo na úrovni. Přesto neustálé porovnávání fikce s realitou ruší, zajímavý „Káčko“ by našel vlastní sílu i bez Krejčíře v zádech." (Mirka Spáčilová / iDNES.cz / 65 procent / všechny recenze zde)

5. Fotograf (2015) - 67.19%

"Na takové roli se pozná skutečná velikost herce, protože Karel Roden tu, jak mi ostatně potvrdila i sama režisérka, hraje v podstatě opak sebe samotného. A jak precizně! Ovšem pozor! Rozhodně to není tak, že by přesně kopíroval Jana Saudka." (Tomáš Kordík / FDb.cz / 80 procent / všechny recenze zde)

4. Kobry a užovky (2015) - 74.44%

Kobry a užovky
"Beze vší legrace si tak troufám napsat, že ačkoli je teprve únor, máme co dělat s českým filmem roku 2015, protože tento není jen do počtu a ze zdejší šedi výrazně vystupuje a jen velmi těžko ho nějaký jiný alespoň vyrovná, natožpak trumfne." (Vratislav Šálek / Filmserver.cz / 80 procent / všechny recenze zde)

3. Domácí péče (2015) - 76.53%

Domácí péče
"Domácí péče je diváckým snímkem v tom nejlepším smyslu toho označení.. Bylo by krásné, kdyby se filmů tohoto druhu každý rok v Česku natočilo víc." (Alena Prokopová / Alenčin blog / 80 procent / všechny recenze zde)

2. Sedmero krkavců (2015) - 80.13%

Božena Němcová, Jan Svěrák, Zdeněk Svěrák, Alice Nellis | Bohemia Motion Pictures
"Alice Nellis natočila nejen budoucí televizní vánoční klasiku, ale také jeden ze svých nejlepších filmů vůbec." (Jan Gregor / aktualne.centrum.cz / 90 procent / všechny recenze zde)

1. Ztraceni v Mnichově (2015) - 83.25%

Ztraceni v Mnichově
"Film má velkoryse působící výpravu, kamera Alexandra Šurkaly slouží tempu, rytmu i stylu stejně jako hudba Matouše Hejla. A tak jen jediná – byť velmi důležitá – scéna, totiž vysvětlení onoho jiného pohledu na Mnichov, snad mohla být stručnější a o něco přirozeněji zapadnout do děje." (Věra Míšková / Novinky.cz / 90 procent / všechny recenze zde)
Žebříček nejlepších českých filmů roku 2015 podle kritiků od 5 recenzí výše najdete zde. Pokud vás zajímají dokumenty, sledujte tento link.