US tržby: Nový díl Star Wars přepsal historii a nakopnul sérii k novým výšinám

US tržby: Nový díl Star Wars přepsal historii a nakopnul sérii k novým výšinám
Přestože se to nemusí zdát, ještě před pár lety na Star Wars hodně lidí neslyšelo. Ano, původní trilogie měla své příznivce a i ta nová neměla nouzi o diváky. Pouze Epizoda I ale dokázala pokořit na tržbách hranici jedné miliardy (čehož navíc dosáhla jenom proto, že šla znovu do kin ve 3D). Epizoda II utržila celosvětově 649 milionů a Epizoda III si polepšila na 848. Nejsou to zanedbatelné částky, od Star Wars by ale člověk očekával víc.
Co George Lucas nezvládl se svými prequely, to se nyní podařilo Epizodě VII. Síla se probouzí je masová záležitost. Film zajímá naprosto všechny, malé i velké, mladé i staré, ságou nezasažené i fanatické milovníky. Tohle u Disneyho vážně umí. Díky tomu nejnovější příběh z předaleké galaxie otevřel na domácí frontě za ohromných 247 milionů dolarů, celosvětově má pak po třech dnech promítání 528. Obojí je v rámci víkendového otvíráku rekord. Ten paradoxně již jednou letos padl a to Jurským světem. I když si v Universal Pictures prvního místa příliš dlouho neužili, pogratuloval producent Frank Marshall prostřednictvím Twitteru novému vítězi stylovým obrázkem.
us-trzby-novy-dil-star-wars-prepsal-historii-a-nakopnul-serii-k-novym-vysinam
Jak si film povede dál? To je otázka. Ozvěna na internetu je silná a i když nechybí zklamaní diváci, drtivě převažují nadšené "půjdu znovu" ohlasy. Skutečnou sílu filmu tak odhalí až další víkendy, kdy se teprve ukáže, zda jde o rychlého startéra s malou výdrží nebo o kousek, který bude útočit na nejvyšší příčky (tedy na Avatar, momentálně nejúspěšnější film všech dob).
Proti podobně velké premiéře by jen blázen zkusil nasadit něco, co má ambice uspět. Přesto se o to dvě studia pokusila. Foxové vyslali do kin čtvrté Chipmanky, kteří jsou tak příšerní, jak se po předchozích dílech nabízelo. 14 milionů jako opening vypadá (navzdory umístění na stříbrné pozici) pro sérii smrtelně, ale to jsme si mysleli i o trojce, která svého času otevřela za 23. A film nakonec vydělal celosvětově neskutečných 342 milionů dolarů.
Universal zase vyslal do kin komedii Sisters, v níž perlí sehrané komediální duo Tina Fey a Amy Poehler (dámy spolu několikrát uváděly Zlaté glóby). Film to prý není nejhorší, ale žádná sláva se taky nekoná. Vzhledem k tomu, že stál pouhých 30 milionů, je 13 mega na třetím místě použitelný otvírák.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.