51. týden-kinopremiéry: Probouzí se nejen slavná sci-fi série, ale i Popelka

51. týden-kinopremiéry: Probouzí se nejen slavná sci-fi série, ale i Popelka
Star Wars: Síla se probouzí
Nejnovější díl sci-fi ságy a jeden z nejočekávanějších filmů roku 2015 Star Wars: Síla se probouzí odstartoval v českých kinech půlnočními premiérami ze středy na čtvrtek. Režie se ujal J.J. Abrams (nové díly série Star Trek) a svůj prozatím největší projekt pojal jako fanouškovský film. Takže můžete očekávat poctu klasice, staré známé i nové tváře, které se opřou do otěží následujících dílů Disney série. Největší výtky se v případě Star Wars snášejí paradoxně na Abramse. Dle jeho fanoušků i recenzentů byl málo odvážný a příliš pokorný. Jel zkrátka na jistotu.
Harrison Ford
Star Wars: Síla se probouzí | Lucasfilm Ltd.
Z recenze Františka Fuky: "Ovšem, zcela subjektivně, jako člověk, který viděl stovky, ne-li tisíce filmů, jsem doufal, že se po námětové stránce dočkám něčeho víc, než přesné kopie ságy, ze které byl celý svět (včetně mě) nadšený před 30 - 40 lety. Mnoha divákům budou Star Wars v této podobě naprosto stačit. Ale já bych ideálně chtěl něco nápaditějšího a trochu riskantnějšího. Možná proto, že už je mi přes 20."
Všechny recenze nejnovějších Star Wars najdete zde. Prozatím 82 procent.
Alison Brie, Jason Sudeikis
Vztahová komedie Milenci těch druhých zaznamenala tak trochu paradoxně divácký úspěch na festivalu nezávislých filmů Sundance. Natočila ji režisérka Leslye Headland (Holky na tahu) a do hlavních rolí obsadila Alison Brie (Mad Men) a Jasona Sudeikise (Millerovi na tripu). Dnes vstupuje generační výpověď singles do českých kin. On (Sudeikis) a ona (Brie) "se domluví a uzavřou mezi sebou přísně platonickou, naprosto upřímnou, přátelskou dohodu o vzájemné vztahové výpomoci. Cílem je oboustranná podpora při hledání zdravého a šťastného partnerství. Takového partnerství, které žádná nevěra nebo něco podobného nemůže narušit. Nebo snad ano?"
Alison Brie, Jason Sudeikis
Z recenze Františka Fuky: "Má to být romantická komedie, máme se téměř pořád smát, ale oba hrdinové jsou vlastně velice tragické postavy s opravdu zásadními psychickými a sociologickými problémy. Chvílemi humor úplně zmizí a vidíme scénu jako z nějakého depresivního psychothrilleru. A o minutu později si zase dělají všichni legraci."
Všechny recenze filmu Milenci těch druhých najdete zde. Prozatím 50 procent.
Láska z Khon Kaen
Thajský režisér opravdu velmi obtížně vyslovitelného jména obdržel za svůj předchozí snímek Strýček Búnmí (2010) Zlatou palmu na festivalu v Cannes. Nyní do českých kin míří jeho novinka Láska z Khon Kaen, pojednávající o vojácích, tajemné spavé nemoci a mytickém starodávném místě. V příběhu vystupuje mladá ošetřovatelka, která se skrze magii, uzdravování, milostnou romanci a sny přibližuje svému nitru i okolnímu světu. Bonbónem pro vyznavače artovek, etnology a milovníky asijských zemí/filosofií. Recenze si přečtěte zde.
Opuštěný vesmír
| CinemArt
Mezi nebem a zemí levituje dokumentární film Opuštěný vesmír. Z textu distributora: "Dokumentární film Opuštěný vesmír je o smrti a umírání a o dvou (ne)možnostech posmrtné existence. V prvním pohledu se podíváme na současné poznatky vědy, které dnes nevylučují „zatím" nedefinovanou formu přetrvání lidské podstaty i po fyzické smrti. Ve druhém pak na osobní zážitky se smrtí, s tím, jak se s koncem života a tím, co pak bude, nebo nebude, vyrovnávají známé osobnosti uměleckého světa. Jeden z motivů filmu tvoří osobní svědectví těch, co „přežili svou smrt" – spisovatele Michala Viewegha, herce a režiséra Jana Kačera a dalších osobností." Tenhle snímek nezaujme vizuálem, ale něčím hlubším - autentickými příběhy. Otázkou je, zda na film budou lidé chodit do kin.
Tři oříšky pro Popelku
Tři oříšky pro Popelku
Což je též případ obnovené premiéry digitálně zrestaurované pohádky Tři oříšky pro Popelku (1973). Národní filmový archiv snímek vysílá do vybraných kin v nové podobě. Zajímavostí je, že restaurace a čištění původního filmu proběhlo v Norsku, kde mají "Popelku" velmi rádi. Klasika klasik. Vyrazíte na ni do kina?
Seznam všech prosincových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.