Po Timu Burtonovi zamíří do Prahy David Cronenberg! Na výstavě představí svůj znepokojivý svět.

Po Timu Burtonovi zamíří do Prahy David Cronenberg! Na výstavě představí svůj znepokojivý svět.
Kultovní Moucha.
Výstava, za níž stojí organizace Art Movement společně s Galerií hlavního města Prahy a TIFF (Toronto International Film Festival), proběhne ve dnech 19. února až 17. července 2016 v Domě U Kamenného zvonu v Praze.
„Výstava kanadského filmového tvůrce Davida Cronenberga, který se zapsal do filmové historie svým surrealistickým pojetím obrazu a vědecko-fantastickými tématy, bude jednou z výrazných událostí roku 2016 v Galerii hlavního města Prahy. Jedinečnost této výstavy spočívá především ve ztvárnění režisérovy surrealistické vize, která bude prezentována prostřednictvím skutečných filmových artefaktů a modelů vzniklých pro jednotlivé snímky spolu s dynamickými audiovizuálními prvky. Návštěvník bude moci nahlédnout do Cronenbergovy filmařské historie, která je spjata s interpretací evolučních myšlenek a jejich vlivu na lidskou populaci,“ přibližuje výstavu ředitelka Galerie hlavního města Prahy PhDr. Magdaléna Juříková.
Výstava v Domě U Kamenného zvonu věnovaná Cronenbergovu celoživotnímu filmovému dílu bude chronologicky mapovat všechny jeho světoznámé i artové filmy, a to v podobě více než 300 originálních artefaktů. Retrospektiva pod kurátorským vedením Pierse Handlinga, výkonného ředitele Mezinárodního filmového festivalu v Torontu, a Noaha Cowana nabídne sochařské instalace, mnoho skic, kreseb, objektů, filmových triků, pracovních deníků a vzácných, nikdy nezveřejněných filmových záběrů. Vše doprovodí promítání Cronenbergových filmů včetně speciálních instalací, které galerijní prostředí změní v režisérovu svatyni prostoupenou konstantními a obsedantními tématy jeho surrealistické tvorby (strach, děs, sex, vědomí a nadvědomí apod.).
„Jsme nadšeni, že se můžeme s městem Prahou podělit o práci vynikajícího kanadského filmaře Davida Cronenberga,“ říká Handling, spolukurátor výstavy „David Cronenberg: Evolution“. „Jde o první významnou putovní výstavu, na níž se kurátorsky podílí TIFF, organizace, jejímž posláním je prosazování kanadského filmu na celosvětové scéně. Jsem přesvědčen, že zvláštní a často surreálný svět, který Cronenberg svým dílem stvořil, návštěvníky pražské výstavy zcela uchvátí.“
David Cronenberg
David Cronenberg během natáčení Mouchy
David Cronenberg je známý především jako filmový režisér a scenárista. Pro české diváky je nejznámějším snímkem dnes již kultovní Moucha z roku 1986 nebo adaptace románu Williama S. Burroughse Nahý oběd (1991). Artefakty z obou zmiňovaných snímků nebudou na pražské výstavě chybět.
Veškeré informace k výstavě budou od ledna k dispozici na speciálním webu. Další informace najdou zájemci na Facebooku či Instagramu.
David Cronenberg: Evolution
Kdy: 19. 2. – 17. 7. 2016
Kde: Dům U Kamenného zvonu, Staroměstské náměstí 13