Recenze: Zkáza krásou - další výborný dokument Heleny Třeštíkové

Recenze: Zkáza krásou - další výborný dokument Heleny Třeštíkové
Film vychází z již dříve publikovaného dlouhého videorozhovoru, který s Baarovou v roce 1995 pořídila Helena Třeštíková (Baarová zemřela v roce 2000). Výňatky z tohoto interview byly doplněny ukázkami ze starých filmů a filmových dokumentů (které prý nebylo snadné sehnat) a také mnoha citacemi ze psaných vzpomínek Baarové, které kdosi (ne Baarová) čte starým hlasem (a je slyšet, že je čte, nikoliv vypráví).
Výsledkem je solidní dílo, které je fascinující tím, že vidíme někoho, kdo žije (téměř) v naší době, jak zcela věcně vypráví o tom, že "Hitler mi řekl, že má mou fotku na nočním stolku" nebo "Pak si Goebbelsova manželka stěžovala Hitlerovi a ten mu zakázal, aby se se mnou dál stýkal".

Trailer:

Baarová (a jejím přičiněním celá její rodina) měla poměrně pohnutý osud, neboť po roce 1945 nebyli u nás příliš v oblibě lidé, kteří v sobě někdy předtím měli Goebbelsův penis. V kombinaci s tím, jaké jiné slavné penisy v sobě Baarová měla a kolik koutů světa procestovala, celý její příběh působí velmi červenoknihovnově (viz také Renčův film). Ovšem Baarová samotná to vše popisuje sice naivně, ale přitom sympaticky přízemně, s nepřehlédnutelnou elegancí v roztřesených prstech.
Pokud životní osud Baarové neznáte (a neviděli jste před 20 lety ten televizní rozhovor), tento film pro vás bude vysoce zajímavým počinem.
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE