49. týden-kinopremiéry: Spielberg a špióni. Osborne a Malý princ. F.A. Brabec a Vánoční kameňák.

49. týden-kinopremiéry: Spielberg a špióni. Osborne a Malý princ. F.A. Brabec a Vánoční kameňák.
Most špiónů
Most špiónů
Po třech letech se na scénu vrací režisér a producent Steven Spielberg. Koprodukční historické drama Most špiónů pojednává o dvou událostech studené války - odhalení sovětského špióna v New Yorku a sestřelení amerického pilota průzkumného letounu U-2 na území Sovětského svazu. Výměnu těch dvou má na starosti advokát James Donovan (Tom Hanks). Zatraceně těžká látka, na jejímž vzniku se coby scenáristé podíleli bratři Coeni. Tvůrci se inspirovali skutečným příběhem.

Trailer:

Most špiónů
Z recenze Františka Fuky: "Steven Spielberg se po třetech letech (od Lincolna) vrací na plátna kin a není to nijak úžasný návrat. I když, pravda, je to lepší film než Lincoln. Asi bude dost záležet na tom, jestli ten pravdivý příběh znáte. Já ho neznal a tudíž jsem měl dostatek příležitostí být překvapen. Kdybych ho znal, asi bych se ke konci filmu hrozně nudil..." Všechny recenze Mostu špiónů si přečtete zde. Prozatím 74 procent.
Chris Hemsworth
V srdci moře | Freeman Entertainment CZ
Ambiciózní kousek do kin pouští i Ron Howard (Rivalové). Dobrodružné drama V srdci moře pojednává o velrybářské výpravě v 19. století, která se pro všechny zúčastněné stala bojem o přežití. Narazili totiž na gigantickou bílou velrybu. Držitel dvou Oscarů do hlavní role obsadil Chrise Hemswortha, který zazářil jako řidič kokpitu formule v ceněných Rivalech.
Z recenze Františka Fuky: "Dozvíte se, jaké to je být dlouhé týdny na člunu uprostřed moře bez jídla a pití. A přibližně uprostřed toho všeho zažijete asi 15 minut vzrušujícího, brutálního lovu. To všechno ve velmi slušné výpravě, s velmi slušnými triky, s kvalitními herci a kvalitní hudbou, kvalitně imitující Hanse Zimmera." Recenze filmu, který byl inspirován kultovní knihou Moby Dick, najdete zde. Prozatím 70 procent.
Antoine de Saint-Exupéry
Na plátna kin míří animovaný Malý princ. Francouzi angažovali režiséra Kung Fu Pandy (2008) Marka Osbornea a nedopadlo to vůbec špatně. Moudra útlé knížečky, která provází čtenáře po celý život, se prolínají s příběhem okaté holčičky a její upjaté matky. Starý pilot od vedle v děvčátku probudí dětskou hravost a imaginaci, převypráví příběhy o Malém princi.
3D animace (skutečný svět) se střídá s loutkovou (Malý princ a jeho příběhy), ve třetí části filmu se přitvrdí a dojde na hollywoodské finále. Sama o sobě je nicméně útlá knížečka letce a myslitele Exupéryho nezfilmovatelná. Recenze Malého prince si přečtěte zde. Prozatím 79 procent.
Martin Dejdar
Vánoční Kameňák
Pátý Vánoční kameňák je tu! Co čekat? Nového režiséra (F. A. Brabec), nové tváře ( například "kuchaře" Láďu Hrušku) a netradiční datum premiéry. O čem pojednává pátý díl téhle neuříditelné komediální mašiny? "Starosta Pepan a tajemník úřadu se rozhodnou na hoře Říp postaví skokanský můstek. Svůj plán musí projednat s opilým a lehce nespolehlivým prezidentem republiky, s čímž jim má pomoci jeho mluvčí." Prostě lidovka.Škoda, že se místo Hrušky nepodařilo obsadit Ovčáčka. Recenze si přečtěte zde.
Perleťový knoflík
Perleťový knoflík
Do kin dále míří francouzské drama Tři vzpomínky (2015), romantický milostný příběh z období dospívání. Láska dokáže hodně. Třeba zapomenout na jiné, mnohem dramatičtější historické události. Recenze si přečtěte zde. Koprodukční Perleťový knoflík (2015) je dokumentární esejí, v níž chilský autor Patricio Guzmán rozjímá o své rodné zemi. Meditativní dílko vás vystřelí mimo tento rušný svět. Zkusíte se zastavit?
Češi proti Čechům
Zajímavou dokumentární sondu do života romů přináší Tomáš Kratochvíl a jeho Češi proti Čechům (2015). Autor se vydal do romského ghetta, nechal se zde ubytovat a vedl zde s místními každodenní život. Nechybějí záběry z protiromských demonstracích, občas vyprovokované výpovědi a další střípky do mozaiky složitých vztahů Romů a gadžů. Recenze si přečtěte zde.
Animáčky 2
Animáčky 2 | http://www.artnokfilm.cz
Pásmo pohádek Animáček 2 míří do vybraných kin. Tvorba vysokoškolských studentů cílí hlavně na předškolní a školní diváky. Distributor bude pásmo nabízet právě jim. "Filmy střídají žánry i animační techniky. Jsou seřazené tak, aby kromě zábavy přinesly i prostor pro hlubší zamyšlení nad tématy jako je ekologie, tolerance k jiným kulturám, šikana. Diskuze k těmto tématům může probíhat v navazujících hodinách ve školách."
Seznam všech prosincových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.