Recenze: Hodný dinosaurus - méně nápaditá pixarovka

Recenze: Hodný dinosaurus - méně nápaditá pixarovka
Hodný dinosaurus
Hodný dinosaurus
Hodný dinosaurus
Mladí manželé se snaží protloukat na osamocené farmě pod horami, někde uprostřed Divokého západu. Narodí se jim tři děti.
O pár let později jsou dvě starší děti užitečné, ale nejmladší kluk Arlo má pořád strach, je nemotorný a prostě se mu nedaří "být plnohodnotným členem rodiny". Táta s tím chce konečně něco udělat, vezme ho na lov a přitom nešťastnou náhodou umře, takže má Arlo ještě o trauma víc.
Arlo načapá vlče, který jim žere jídlo, začne se s ním tak trochu kamarádit a nešťastnou náhodou oba spadnou do řeky, která je odnese někam daleko.
Hodný dinosaurus
Hodný dinosaurus
Většina příběhu je o tom, jak se Arlo snaží dostat nespoutanou krásnou přírodou zpátky domů a přitom se skamarádit s vlčetem, které se v divočině vyzná lépe, než on. Cestou potkají spoustu dalších epizodních postav, jako honáky dobytka, vidlácké pytláky, domorodého šamana (zhuleného, je to částečně komedie), a osamělé vlče možná najde novou smečku a bude se muset s Arlem rozloučit.
No a nejnovější film Pixaru Hodný dinosaurus je přesně tímto westernovým příběhem! S tím drobným rozdílem, že všichni "lidi" (Arlo, jeho rodina, honáci, pytláci, šaman) jsou dinosauři a jiní pravěcí ještěři, a "vlče" je lidské mládě.

Trailer:

Hodný dinosaurus
Hodný dinosaurus se totiž odehrává v alternativní historii, kdy dinosauři nevyhynuli a naopak se naučili obdělávat pole a stavět domy, zatímco lidé se teprve začínají učit mluvit a chodit po dvou. Ale jinak je to naprosto čistokrevný western (bez střílení) - což není nějaká moje teorie, ale je to z mnoha míst filmu velmi explicitně jasné. Má dokonce i westernový soundtrack a odehrává se v tom místě zeměkoule, kde za desítky milionů let bude americký Středozápad...
Hodný dinosaurus
Jistě uznáte, že to je dosti originální námět. A jistě budete zklamáni, když vám řeknu, že z něj Pixar skoro nic zajímavého nevytěžil. Ale začněme tím nejlepším.
Všechna ta CGI příroda vypadá opravdu nádherně a ve většině scén je k nerozeznání od reálných záběrů, které se mi tolik líbily třeba v Legendě o vášni. Klidně bych věřil, že jde o skutečnou panenskou přírodu, do které jsou dodělání digitální dinosauři, ale prý ne a všechno je kompletně CGI. Obzvlášť za zmínku stojí voda ve všech svých podobách. Bravo.
S hrdiny je to o něco horší. Divoký klučina je fajn, ale dinosauři mi dost často připadali až příliš kýčovitě stylizovaní a nenápaditě vymodelovaní. Jako v lacinějších CGI animovaných pohádkách třeba z Německa.
Hodný dinosaurus
Hodný dinosaurus
Nejhorší to ale je s příběhem. Celá ta myšlenka s alternativní historií a s prehistorickým westernem není využita skoro jinak, snad s výjimkou toho, že na začátku filmu vidíme dinosaury obdělávat pole (čumáky) a nosit kukuřici do sýpky. Posléze vidíme dinosaury obhánět stádu prehistorických bizonů, jako kdyby seděli na koních a vyprávět strašidelné historky u táboráku. A to je asi tak všechno... A mnohé z těch drobných westernových narážek Čechovi snadno uniknou, tím spíš v dabingu.
Neříkám, že všechny ty dojemné / vtipné / akční okamžiky nefungují, ale jsou všechny strašlivě předvídatelné a když se Arlo nakonec šťastně vrátí domů (a jeho táta zůstane mrtvý), měl jsem pocit, že už není totální nekňuba na zabití, ale rozhodně ne, že by nějak "dospěl v muže dinosaura".
Nezapomínejme, že jde oficiálně o film od Pixaru, který běžně natáčí boží věci. Hodný dinosaurus patří k jejich slabším kouskům, jako kdyby všechnu energii nalili do V hlavě a Dinosaura nechali jet jaksi na autopilota.
Ale pořád dobrý.
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Předfilm je zvláštní "true story" o tom, jak se indický chlapec nechtěl modlit a nakonec to vyřešil tak, že si začal všechny ty Krišny představovat jako akční superhrdiny. Rád bych viděl verzi s Ježíšem Kristem...