47. týden-kinopremiéry: Gangster Johnny Depp, finále Hunger Games a masožravá Adéla

47. týden-kinopremiéry: Gangster Johnny Depp, finále Hunger Games a masožravá Adéla
Jennifer Lawrence
Hunger Games: Síla vzdoru - 2. část
Teenageři vezmou kina útokem. Promítá se totiž závěrečný díl série Hunger Games: Síla vzdoru - 2. část (2015). Lučištnice Katniss (Jennifer Lawrence) vede útok na palác prezidenta Snowa (Donald Sutherland). A to je tak nějak vše. Délka filmu přes dvě hodiny, vidina poslední mohutné akční podívané a konečné vítězství. Nebo je to jinak?
Z recenze Františka Fuky: "Pořád ale platí, že žádné peníze, žádné režisérské schopnosti a žádné herecké výkony nemohou zamaskovat skutečnost, že celý děj této ságy je jako něco, co vymyslel žák základní školy o přestávce na záchodě (všechny čtyři díly během jednoho sezení). I když má film "jenom" 135 minut, je to subjektivně asi nejnatahovanější a nejpředvídatelnější věc, jakou jsem letos viděl."
Hunger Games: Síla vzdoru - 2. část
Recenzenti to mohou vidět jakkoliv, ale na tohle se prostě do kin chodit bude. Buď jste fanoušek série, nebo je vám to šumák. Všechny recenze Hunger Games: Síla vzdoru - 2. část si přečtěte zde. Prozatím 52 procent.
Joel Edgerton, Johnny Depp
Black Mass: Špinavá hra
Z piráta a zábavného klauna se stal bostonský gangster. Ve filmu Black Mass: Špinavá hra (2015) si Johnny Depp zahrál mafiána Jamese Bulgera, který měl pod palcem celé město, když vyřadil italskou mafii a spolupracoval s FBI. Velký návrat Johnnyho Deppa. Depp je zlověstný, nepřístupný, nesmlouvavý. Takhle jste ho ještě neviděli. Nezapomenutelným filmem nicméně Black Mass není.
Johnny Depp
Z recenze Františka Fuky: "Film Black Mass je něco velice podobného jako nedávné Legendy zločinu (2015). Profesionálně natočený a slušně výpravný retrofilm o životě skutečného gangstera. Ale bohužel film, kterému se moc nedaří sdělit divákovi, proč by ho ten příběh měl nějak extra zajímat."
Deppa nicméně nominace na Oscara nemine. Všechny recenze filmu si přečtěte zde. Prozatím 67 procent.
Angelina Jolie, Brad Pitt
U moře
Režisérka a herečka Angelina Jolie do českých kin letos přináší hned druhý film. Po Nezlomném (2014) uvádí romantické drama U moře (2015), kde si partnerský pár v krizi zahrála se svým manželem Bradem Pittem. Na kvality Eyes Wide Shut (1999) to ale nevypadá.
Z recenze Františka Fuky: "Angelina se mlčky trápí a mrtvě zírá do blba, zatímco Brad chlastá a nemá inspiraci. Když se ve vedlejším pokoji objeví mladý pár, naši hrdinové ho začnou pozorovat dírou ve zdi a tím v nich začnou pozvolna klíčit vzpomínky na dávná léta, kdy si spolu ještě rozuměli. Brad Pitt podává velmi kvalitní výkon a dokážu si představit, že s lepší herečkou a lepší režisérkou z toho mohlo vzniknout něco, co by bylo lepší, než "dá se to přežít"."
Recenze si přečtěte zde. Prozatím 51 procent.
Aldabra: Byl jednou jeden ostrov
Chcete zajít do kina, pobavit se, něco se dozvědět a podpořit tvůrce, kteří přicházejí se smysluplnými projekty? Zajděte na Aldabru: Byl jednou jeden ostrov (2015) režiséra, producenta a potápěče Steva Lichtaga. 3D dokumentární film byl natočen na pohádkovém atolu Aldabra, nalézajícím se v západní části Indického oceánu severně nad Madagaskarem. Jedinečná flóra a fauna zde žije v člověkem nenarušených přírodních podmínkách.
Aldabra: Byl jednou jeden ostrov
Aldabra: Byl jednou jeden ostrov | če
V roce 1982 vyhlásila organizace UNESCO Aldabru světovým přírodním dědictvím. Kromě pracovníků přírodovědecké výzkumné stanice nemají lidé do těchto míst přístup. Jediným známým filmařem, jemuž se dostalo možnosti zde pracovat, byl legendární Jacques-Yves Cousteau. Steve Lichtag jej následoval a natočil film, který nadchne děti i dospělé. Komentář namluvil Oldřich Kaiser.
Recenze filmu si přečtěte zde. Prozatím 73 procent.
Virginie Efira, Benoît Poelvoorde
Rodina k pronájmu
Z Festivalu francouzského filmu míří do kinodistribuce komedie Rodina k pronájmu (2015). Hrdina snímku má vše až na spokojenou a láskyplnou rodinu. Není nic jednoduššího než si ji za peníze pronajmout, spolu s matkou a dvěma dospívajícími dětmi. Přežijí to ve zdraví?
Proč jsem nesnědl svého taťku
Proč jsem nesnědl svého taťku
Dalším francouzským snímkem premiér je animák Proč jsem nesnědl svého taťku (2015). V popisu distributora se píše, že "dnes existuje mnoho důvodů, proč nejíst své rodiče. Ale vždy tomu tak nebývalo. Především v dobách, kdy jsme byli teprve na půli cesty mezi opicí a člověkem." Snímek sleduje geniálního, ale malého pračlověka Edwarda, který byl odloučen od královského kmene a musí se vypořádat s drsnými nástrahami života. Díky tomu objeví například tajemství ohně, lovu, moderní způsob bydlení, lásku a dokonce i naději. A protože je od přírody velkorysý, chce se o vše podělit.
Proč jsem nesnědl svého taťku
Filmu je vytýkána nepříliš povedená animace a dabing, který nedosahuje vtipnosti francouzského originálu. Všechny recenze najdete zde. Prozatím 41 procent.
Eric Clapton
Eric Clapton: Live at the Royal Albert Hall
Vybraná kina dnes budou hrát koncertní záznam Eric Clapton: Live at the Royal Albert Hall (2015) z letošního května, na němž slavný kytarista a skladatel oslavil působivých 50 let aktivní muzikantské kariéry. Na závěr se představí restaurovaná verze klasické československé parodie Oldřicha Lipského Adéla ještě nevečeřela.
Adéla ještě nevečeřela
Kultovní Adéla ještě nevečeřela míří do kin v restaurované verzi. | NFA
Komediální klenot s vynalézavými rekvizitami Jana Švankmajera, prvotřídními herci a skvělým scénářem byl restaurován přes nesouhlas dědiců původních tvůrců jedinečného díla. Filmařská obec digitalizovanou verzi zkritizovala - maďarští restaurátoři zasáhli do obrazového konceptu původního díla, čímž jej znehodnotili. Posuďte to v kině a na velkém plátně. Na tuhle retro klasiku se vyplatí zakoupit lístek.
Seznam všech listopadových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.