Retro recenze: Malý princ ctí knižní předlohu a přibližuje ideály dětem

Retro recenze: Malý princ ctí knižní předlohu a přibližuje ideály dětem
Jak přetavit stránky knížky, která je plná životních mouder, do rodinného filmu? Tak, aby byla původní myšlenka zachována a šlo o snímek přístupný všem? Především dětem, které se rády dívají na zábavné postavičky, působivé obrazy a svým způsobem je velmi těžké je zaujmout?
Malý princ
| A-Company CZ
Osborne načrtl příběh francouzské holčičky z předměstí. Ambiciózní matka jí linkuje život a těší se, až okaté děvčátko vyroste. Takže přijímačky na váženou školu, time management, který by nezvládal ani ředitel zeměkoule, stěhování do uniformní městské čtvrti. Jako kdyby dětství, fantasie a spontánnost zdržovala. Jenže jednoho dne se starý soused rozhodne nastartovat letadlo a místo dobrodružné cesty je zažehnuto veliké přátelství napříč generacemi. Důležité místo v něm má právě vyprávění o Malém princi.
Starý letec ve filmu zosobňuje ony "zaprášené", výsostné ideály. Které jsou na hony vzdálené prostředí, v němž dívka vyrůstá - nablýskaným vilám, pečlivě navrženým čtvrtím a upraveným školním uniformám. Starý letec v sobě snoubí dětskou hravost s moudrostí dospělého. Zprvu zaskočené dívce představí příběh Malého prince, kterého v poušti při letecké havárii potkal. Čtou si o lišce a budování vztahu. O růži a myšlence, že stačí věnovat se důkladně jedné věci a vydá to za mnohem víc. Dojde na představení princova putování po planetách, kde se setkával s prazvláštními lidmi, kteří svět neprožívali, ale počítali. Pro svou pýchu neviděli ostatní. Chybět samozřejmě nemůže legendární scéna "Nakresli mi beránka" nebo obrázek slona v hadovi - symbol dětského / dospělého vnímání.

Trailer:

Antoine de Saint-Exupéry
Holčička s letcem narazí i na bolestivá, těžko pochopitelná témata - rozchod a umírání. To první reprezentuje liška, druhé stařečkovy ubývající síly. A jde o nejemotivnější scény filmu. "Klasická" 3D animace skutečného příběhu kontrastuje s loutkovými výjevy a "papírovou" animací s Malým princem a jeho knižním světem. Velmi působivé.
Až na filmový příběh, který postupně vygraduje v poněkud hollywoodský konec, je Malý princ zdařilým filmem. S citacemi z knihy se to "nepřehání", i když se některé myšlenky samozřejmě připomínají vícekrát ("Ale oči jsou slepé. Musíme hledat srdcem.") Dospělého snímek nenudí. Občas se dostaví nostalgie, stesk nebo pochybnost - jak špatně/dobře ovlivňuje svým dospěláckým postojem své potomky. Děti film pobaví a nenásilnou formou nastolí témata, ke kterým se mohou se zvědavostí vracet.
Malý princ
„- Co to znamená ochočit? - Je to něco, na co se nezapomíná. Znamená to vytvořit pouta.“ | http://www.paramountpictures.fr
Stejně tak to dělá kultovní knižní předloha. Její četba na prvním stupni základky se zdá z pohledu dospělého člověka zbytečná. Promyšleně volená slova Saint-Exupéryho dopadají na úrodnou půdu postupně. Je ale důležité se tématy zabývat ještě předtím, než člověk dospěje. Bez vlastností - jakými jsou například imaginace, spontánnost, svědomitost, přemýšlivost nebo schopnost navazovat opravdové vztahy - by byl život dost složitý. Nabádal by k odevzdanosti. Polomrtví upracovaní lidé démonické šedé planety poseté mrakodrapy a silnicemi v jedné ze strašidelnějších scén filmu budiž varovným ukazováčkem.
Malý princ je uváděn v českém dabingu.
Hodnocení: 75%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE