46. týden-kinopremiéry: Opěvovaný Steve Jobs, Jack Black a Jo Nesbø dětem a Ejzenštejn fajnšmekrům

46. týden-kinopremiéry: Opěvovaný Steve Jobs, Jack Black a Jo Nesbø dětem a Ejzenštejn fajnšmekrům
Michael Fassbender
Steve Jobs
jOBS (2013) o geniálním a předčasně zesnuvším zakladateli firmy Apple zaznamenal chladnou odezvu. Tvůrci jeli "na jistotu" podle životopisu. Ale nic víc. Novinka Steve Jobs (2015), která právě vstupuje do českých kin, se ohlašuje jednou z filmových událostí roku. Scenárista Aaron Sorkin (držitel Oscara za The Social Network) rozehrál drama o třech dějstvích pro Michaela Fassbendera. A není to ten klasický opojný příběh o americkém snu. Režisér Danny Boyle se vrací v parádní formě. Dokáže ale oslovit publikum, které nezajímají IT technologie?
Jeff Daniels, Michael Fassbender, Danny Boyle, Kate Winslet, Seth Rogen
Z recenze Františka Fuky: "Steve Jobs je podstatně lepší film, než byl jOBS s Kutcherem, ale pořád mi nepřinesl odpověď na otázku "Proč bych se měl dívat na dvě hodiny dramatizovaných událostí ze života tohohle chlápka?" A to píšu jako divák, pro kterého je tento film svým námětem o dost stravitelnější, než pro průměrného návštěvníka kina." Všechny recenze najdete zde. Prozatím 80 procent.
Jack Black
Husí kůže | če
20 let od premiéry legendárního rodinného filmu Jumanji (1995) do kin přichází Husí kůže (2015), fantasy snímek s komikem Jackem Blackem a fůrou zábavných strašidel. Tentokrát nejde o kouzelnou hru, ale o starý dům s knihami R.L. Stinea, díky nimž se k životu probudí nejbizarnější monstra. A na Stineovi (Jack Black) a mládeži, která lapálii zavinila, je, aby se postarala o jejich návrat do zaprášených knih.
Husí kůže
Z recenze Františka Fuky: "Pokud Stineovy (skutečné) knížky neznáte, pak je důležité upozornit, že jsou určeny pro děti, a to i třeba pro děti mladší deseti let. Tudíž se v nich sice vyskytují vlkodlaci, zombie, posedlé břichomluvecké panenky nebo dvacetimetrová kudlanka, ale z nikoho nelezou střeva, necáká krev a na dospělého čtenáře to všechno působí spíš tak "roztomile nostalgicky". A tuto atmosféru se podařilo docela zdárně přenést do filmu, který připomíná takové ty podívané, které v 80. letech produkoval Spielberg a jeho napodobitelé."
To vypadá na solidní poctu filmům, které pamatujeme z VHSek. Vezmete na Husí kůži svoje děti?Recenze si můžete přečíst zde. Prozatím 53 procent.
Kristoffer Joner
Jo Nesbø: Doktor Proktor a prdicí prášek
Norský spisovatel Jo Nesbø není jen autorem napívaných kriminálních titulů, ale též zábavných knih pro děti a mládež. Po thrilleru Lovci hlav (2011) do kin přichází filmová adaptace Doktora Proktora a prdicího prášku (2014). Ztřeštěný vynález zvláštního vědátora ohromí děti, ale též nekalé živly, které by se prdicího prášku rády zmocnily. Prozatím bez recenze. Ale jestli s dětmi sjíždíte Pipi dlouhou punčochu (1969), mohl by se jim líbit i Doktor Proktor. Trailer si přehrajete zde.
Aaron Paul, Amanda Seyfried
Otcové a dcery
I rodič a dítě se mohou odcizit. V dramatu Otcové a dcery (2015) o tématu pojednává režisér Gabriele Muccino (Štěstí na dosah). Jack (Russell Crowe) vychovával dceru Katie (Amanda Seyfried) po smrti její matky docela sám, což se podepsalo na jeho úspěšné kariéře, psychice a výchově Katie. Nyní je dceři 25 let a má své trable. Podaří se otci a dceři najít společnou řeč a odpustit si dávné křivdy? Recenze intimního snímku Otcové a dcery si přečtete zde. Prozatím 60 procent.
Isla Fisher
Přeludy
Hororem Přeludy (2015) se připomíná střihač a režisér děsuplných snímků Kevin Greutert. Příběh jeho novinky působí v rámci žánru jako docela velký klišé - mladý pár se přestěhuje do domu na vinici a těhotná žena začne trpět strašidelnými přeludy. O atmosféře vám toho moc neřekneme - tuzemské ani zahraniční recenze filmu nejsou k dispozici. A jedna perlička - coby lékař se ve filmu objeví Jim "Sheldon" Parsons. Trailer si přehrajte zde.
Ejzenštejn v Guanajuatu
Závěrečný trojlístek filmů bude patřit artovému publiku. Ejzenštejn v Guanajuatu (2015) pojednává o slavném sovětském režisérovi, který roku 1931 vycestoval do Mexika, aby o tamní zemi natočil oslavný film. A zažije pocity lásky i smrti. Snímek originálního Petera Greenawaye nevybočuje z autorovi vize, že film neslouží obdobně jako kniha k vyprávění klasického chronologického příběhu. Takže se těšte na originální pastvu pro oči, netradiční střihy a filmařské postupy a provokativní symboliku. Recenze si přečtěte zde. Prozatím 65 procent.
Berani
Islandští Berani (2015) pojednávají o dvou bratřích, chovatelích beranů, kteří spolu začnou mluvit až ve chvíli, kdy dojde ke zkázonosné epidemii stáda jednoho z nich. Zachrání láska k ovcím vztah bratrů, kteří spolu 40 let nepromluvili? Severské drama je druhým filmem Grímura Hákonarsona, absolventa pražské FAMU. Nebyli jste na Islandu, ale rádi byste se dozvěděli něco z první ruky, Berani vám to zprostředkují. Recenze si přečtěte zde.
O patro níž
Zdánlivě jednoduchá otázka na závěr - Jak byste naložili s faktem, že vedle vás v domě žije vrah? Hlavní postava filmu O patro níž (2015) řeší dilema, zda souseda nahlásit policii. Jeho svědomí pracuje na plné obrátky.
Seznam všech listopadových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.