Recenze: Husí kůže aneb Zdařilá adaptace strašidelných knih R.L. Stinea, které se děti nebudou bát

Recenze: Husí kůže aneb Zdařilá adaptace strašidelných knih R.L. Stinea, které se děti nebudou bát
Situace vygraduje, když se Zach s kámošem ke Stineovi vloupají, najdou tam spoustu knih a z jedné z nich vyskočí třímetrový Yeti. Totiž, R.L. Stine napsal (a vydal) spoustu strašidelných knížek, které jsou inspirovány jeho nočními můrami. A teď dojde k tomu, že se všechny otevřou (neptejte se jak) a začnou po městě řádit.
Jack Black
Husí kůže | če
Pro Čecha je asi nejzajímavější ta skutečnost, že jde o film na motivy skutečných událostí! Totiž, R.L. Stine skutečně existuje a skutečně napsal a vydal spoustu hororových knížek, které se úspěšně prodávají pod značkou "Goosebumps" po celém světě a byly už několikrát zfilmovány. Je pravda, že ve skutečnosti z jeho knížek asi nevylézají strašidelné příšery, ale přesto má tento film více společného se skutečností, než některé jiné, které se tím chlubí.
(Skutečný R.L. Stine má ve filmu malé cameo jako postava jménem "pan Black", haha.)

Trailer:

Husí kůže
Pokud Stineovy (skutečné) knížky neznáte, pak je důležité upozornit, že jsou určeny pro děti, a to i třeba pro děti mladší deseti let. Tudíž se v nich sice vyskytují vlkodlaci, zombie, posedlé břichomluvecké panenky nebo dvacetimetrová kudlanka, ale z nikoho nelezou střeva, necáká krev a na dospělého čtenáře to všechno působí spíš tak "roztomile nostalgicky".
A tuto atmosféru se podařilo docela zdárně přenést do filmu, který připomíná takové ty podívané, které v 80. letech produkoval Spielberg a jeho napodobitelé, a na kterých jste tehdy mohli ulítávat, pokud vám bylo méně než dvacet let, nebo jste neznali kapitalistické filmy (např. Goonies, Mladý Sherlock Holmes, Zlaté dítě apod...).
Husí kůže
V praxi to znamená, že děj je sice totálně předvídatelný, ale obsahuje pár slušných vtípků, Jack Black vypadá, že se v hlavní roli baví, vtipný spolužák je docela vtipný, soundtrack Dannyho Elfmana správně šlape a výprava i triky jsou ucházející.
V roce 1985 bych z toho asi byl hodně nadšený.
V roce 2030 bych na to asi vzal svoje děti.
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S.: K dispozici je díky společnosti Falcon titulkovaná i dabovaná verze, viděl jsem titulkovanou.