5 filmových tipů festivalu 3Kino

5 filmových tipů festivalu 3Kino
Chemo (2015, Polsko)
režie: Bartosz Prokopowicz
projekce: čtvrtek 5.11. od 20:00
Chemo
Suverénní debut renomovaného polského kameramana Bartosze Prokopiewicze měl velký divácký úspěch na letošním MFF v Karlových Varech. Jedná se o autobiografický film autora, který je věnován jeho manželce, která podlehla nerovnému boji se závažnou chorobou. Zdánlivě se může jednat o další z množství filmů zachycujících umírání člověka na těžkou nemoc, nicméně v tomto případě Prokopiewiczův počin výrazně z této řady vybočuje – stylem vyprávění, formálním zpracováním, pečlivým střídáním tempa a nálady a zodpovědným dávkováním emocí.
 
Onirica (2014, Polsko)
režie: Lech Majewski
projekce: pátek 6.11. od 17:45
Onirica
Mnohovrstevnaté poslední dílo solitéra současné polské kinematografie Lecha Majewského pojednává o hrdinovi, který před nedávnem přežil vážnou autonehodu, při níž zahynula jeho dívka a nejlepší kamarád. Vysvobozením z jeho nešťastného života, který vede po tragédii, je spánek, kontakt se svou tetou a bohem. Ve filmu se v dalších plánech prolíná i společenská situace Polska v roce 2010 (letecké neštěstí u Smolenska, důsledky výbuchu islandské sopky, záplavy) a velice silná duchovní, místy až spirituální rovina.
 
Bohové (2014, Polsko)
režie: Łukasz Palkowski
projekce: sobota 7.11. od 20:00
Bohové
| Febiofest
Emocemi nabitý film pojednávající o lékaři Zbygniewu Religovi, který provedl v roce 1985 první úspěšnou transplantaci srdce v Polsku. Snímek je natočený ve strhujícím tempu, během kterého se však najde dost chvil k zamyšlení a dojetí. Nejnavštěvovanější polský snímek loňského roku a zároveň festivalový hit, po právu sbírající jedno ocenění za druhým. Démonický Tomasz Kot v hlavní roli. Suverénní režie Łukasze Palkowského.
 
Comeback (2015, Slovensko)
režie: Miro Remo
projekce: sobota 7.11. od 20:30
Comeback
Dokument zasazený do prostředí nepřísnější slovenské věznice v Ilavě zachycuje tvrdé podmínky odsouzených. Následně se film zabývá dvojicí mužů propuštěných po dlouholetém pobytu ve věznici a prezentuje, jak tak těžký a trnitý takový návrat může být a jaké nevratné změny může takto dlouhé odsouzení způsobit. V třetí části se dokument mění v regulérní soudní drama v té nejrealističtější podobě. Jeden z nejlepších letošních slovenských dokumentů byl na letošním festivalu Finále v Plzni oceněn zvláštním uznáním poroty “za unikátní, vyčerpávající pozorování uzavřeného světa jako koloběhu zločinu a trestu”.
 
Liza, liščí víla (2015, Maďarsko)
režie: Károly Ujj Mészáros
projekce: neděle 8.11. od 19:30
Mónika Balsai
Mladá Liza je vyšetřovaná policií z podezření ze záhadných úmrtí svých několika dřívějších nápadníků. Ve skutečnosti je v tom nevinně, protože o její smůlu v lásce se stará duch japonského zpěváka, který přebývá v bytě zděděném po manželce bývalého japonského velvyslance. Zakončovací film festivalu byl s diváckým úspěchem uveden na letošním Febiofestu v Praze, a ač vypráví příběh pohádkově odlehčeným způsobem a vděčným cynickým humorem, zároveň je kvalitní podívanou s dobře využitými formálními prvky a v neposlední řadě s výborně podanou atmosférou maďarského socialismu 60. let.
5-filmovych-tipu-festivalu-3kino
Jednotlivé vstupné na filmová představení festivalu 3Kino činí 30 Kč. Lístky jsou v prodeji v pokladně kina Atlas nebo na oficiálním festivalovém webu, kde najdete i podrobnosti o programu, filmech a hostech. Aktuální informace přináší též festivalový facebook.