43. týden-kinopremiéry: Náloži filmů dominuje Myšička s papouškem, stážista De Niro a vítěz Cannes

43. týden-kinopremiéry: Náloži filmů dominuje Myšička s papouškem, stážista De Niro a vítěz Cannes
A začneme hezky česky, novinkou Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově (2015). Filmový a divadelní režisér-scenárista přináší po 7 letech komediální drama plné roztodivných emocí, filmových forem a obsahů. Odkaz na Mnichovskou dohodu 1938 by neměl od novinky kultovního tuzemského tvůrce odradit.
Ztraceni v Mnichově
Příběh o mluvícím papouškovi, jeho zloději (novinář v podání Martina Myšičky) a nedokončeném filmu do kin davy diváků nepřitáhne, ale dává naději, že kvalitní tuzemská kinematografie ještě existuje. A že se nevylučuje s originální formou, obsahem. Recenze si můžete přečíst zde, prozatím velmi solidních 86 procent. Že by český film roku 2015?
Vin Diesel
Poslední lovec čarodějnic
"Armády lovců čarodějnic, bojovníci „Sekery a kříže", vedou svou válku proti hrozivému nepříteli po celá staletí a bojují s čarodějnicemi na všech místech Země. Jeden z nich, Kaulder, zničí samotnou čarodějnickou Královnu a ta ho s posledním dechem prokleje k věčnému životu. Navždy odtržen od své rodiny pak Kaulder tráví stovky let tím, co umí nejlépe – loví a zabíjí čarodějnice." Je tu další akční fantasy podívaná pro náctileté. V hlavní roli nesmrtelného bijce se v Posledním lovci čarodějnic (2015) představí Vin Diesel. Co myslíte, je rychlý a zběsilý i v téhle akční podívané? Nebo pohled na chlapíka s parukou, co má vousy jako Jack Sparrow, spíš rozesměje?
Vin Diesel, Elijah Wood, Michael Caine, Rose Leslie, Breck Eisner
Z recenze Františka Fuky: "Několikrát jsem se v průběhu promítání dostal do stavu "Už mě to fakt hodně nudí, je to blbost, ať už to skončí". A několikrát poté následovala nějaká drobná cool hláška nebo scenáristický nápad, při kterém jsem mírně uznale pokývl hlavou. Prostě, rozporuplný film, promarněná příležitost, spousta zbytečně vyhozených peněz, a silně pochybuji, že se podaří udělat z toho mnohodílný seriál, jak tvůrci zjevně zamýšlejí." Recenze si přečtěte zde, prozatím 60 procent.
Anne Hathaway, Robert De Niro
Z filmu Stážista.
Robert De Niro jako 70 letý vdovec, který pracuje pro módní webový magazín?!?! Ano, je to tak. Ve filmu Stážista (2015) si herecké eso střihlo zkušeného, ale duševně pochroumaného muže, který se sblíží se svou o desítky let mladší nadřízenou (Anne Hathaway) a vrátí se do života. Nečekejte komedii roku, ani srdceryvné drama. Stážista servíruje lehký nadprůměr. Recenze si přečtěte zde, prozatím 64 procent.
Dokonalý šéf
Po Stážistovi je na seznamu Dokonalý šéf (2015) aneb Další snímek z kuchyně. "Šéfkuchař Adam Jones (Bradley Cooper) měl všechno, co si mohl přát. A svou vinou o to všechno přišel. S dvěma hvězdičkama od Michelina měl bývalý enfant terrible pařížských restaurací pocit, že mu patří svět. Vždy dělal věci po svém a jediné, co ho zajímalo, byla dokonalá exploze chutí na talíři. Teď se o to musí pokusit znovu – otevřít svou vlastní restauraci a získat nepolapitelnou třetí michelinskou hvězdu. K tomu ale bude potřebovat získat na svou stranu ty nejlepší lidi..." Režíruje John Wells, autor působivého komediálního dramatu Blízko od sebe (2013), takže by to nemuselo být vůbec marné, podbízivé a přehnaně podbízivé. Recenzenti z Rotten Tomatoes nicméně dávají pouhých 31 procent. Čeští se ještě nevyjádřili...
Paranormal Activity: The Ghost Dimension
"Potíte se strachy, nemůžete dýchat, chcete utéct, ale jste paralyzováni strachy. Tyto stavy zažívají v kině diváci extrémně úspěšné hororové série Paranormal Activity. Tvůrci nejnovějšího pokračování, které má podtitul The Ghost Dimension, však slibují ještě o něco děsivější zážitek. Slovo hrůza nabyde úplně nových parametrů nejen proto, že jde o závěrečný díl..." Paranormal Activity: The Ghost Dimension (2015) míří do českých kin.Závěrečný díl výdělečné série by měl uzavřít jednu éru. Navíc distributor slibuje nevšední zážitek. Snad to tak i bude. Ti, co to se všemi těmi pěti díly vydrželi, by si to zasloužili.O recenzích ani vidu, ani slechu...
Amerika
Po hororu je dobré se zklidnit. A proč nevyrazit do intimní české přírody, za trampy a kytaristy od táborového ohně. Amerika (2015) je dílem českého režiséra Jana Foukala, který si v ní i zahrál. Diváky provází českou krajinou, má sympatickou parťačku a neopomene se zastavit u zálesáků-pamětníků, kteří zavzpomínají na zlaté časy trampingu a zanadávají si na kapitalismus a odosobněný městský život. Tak hybaj do přírody! Teda vlastně do kina. Recenze si přečtěte zde, prozatím 48 procent.
Dheepan
Do kin přichází ještě vítěz letošního festivalu v Cannes, snímek Dheepan (2015), jehož motto zní "válce neutečeš". Film přináší další střípek do mozaiky "uprchlíci jsou taky lidi s příběhem". Jaký je ten Dheepanův? "Dheepan je bojovník za nezávislost, Tamilský tygr. Když se občanská válka na Srí Lance blíží ke konci a porážka se zdá být neodvratná, uprchne do Paříže, kde začíná psát novou kapitolu života jako správce domu na předměstí. Iluzi, že dokáže uniknout konfliktům a vybudovat rodinu, ale záhy rozbije násilí, které je ve velkoměstě na denním pořádku." Recenzenti Rotten Tomatoes dávají průměrnou známku 84 procent.
Mrkáček Bill
Hrdinou filmu Mrkáček Bill je koala.
A na závěr tu máme něco pro nejmenší diváky, animované dobrodružství Mrkáčka Billiho (2015). Z traileru posuďte, zda to za návštěvu kina spolu s vašimi ratolestmi může stát. Animace i příběh se zdají být dosti laciné...
Seznam všech říjnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.