DAS FILMFEST oslaví 10. narozeniny berlínským punkem, Funny Games a prvním zvukovovým dílem Fritze Langa

DAS FILMFEST oslaví 10. narozeniny berlínským punkem, Funny Games a prvním zvukovovým dílem Fritze Langa
Démonický herec Klaus Kinski v dobrodružném dramatu Fitzcarraldo. | DAS FILMFEST 2015
Přehlídka toho nejzajímavějšího z tvorby německých, rakouských a švýcarských filmařů láká na nejnovější hity mezinárodních filmových festivalů, snímky ověnčené cenami i divácky úspěšné tituly z oblasti hraného i dokumentárního filmu. V pražských kinech Lucerna, Atlas a Ponrepo se DAS FILMFEST koná od 21. do 25. října. Letos poprvé bude znít němčina na filmovém plátně i v plzeňském kině Beseda, a to od 26. do 28. října. Od 29. října do 1. listopadu pak uzavře DAS FILMFEST svůj desátý ročník v Brně v kinech Art a Scala.
Jubilejní ročník festivalu německých filmů uvede v průběhu necelých dvou týdnů ve třech městech více než tři desítky celovečerních i dokumentárních snímků rozdělených do pěti tematických sekcí. Slavnostní zahájení ve středu 21. října bude patřit filmu z doby po pádu berlínské zdi Když jsme snili (Als wir träumten) natočenému na motivy bestselleru Clemense Meyera. Snímek bude uveden v rámci sekce TERRA INCOGNITA.
The Cut
Z novinky Fatiha Akina The Cut. | la Biennale di Venezia
Ceněný tvůrce Fatih Akin bude na festivalu zastoupen novinkou The Cut (2014), pojednávající o arménské genocidě a hledání sester, a svým starším filmem Proti zdi (2004). Lahůdkou bude snímek Vrah mezi námi (1931) - první zvukový snímek jedné z klíčových postav filmu noir a režiséra slavného snímku Metropolis Fritze Langa.
Festival nabízí ale i další celebrity ze světa filmu. Populární rakouský herec Tobias Moretti, který je u nás známý mimo jiné ze seriálu Komisař Rex, se představí hned ve dvou snímcích. Trochu překvapující může být jméno Claudie Cardinale, která spolu s Klausem Kinskim exceluje ve filmu ze sekce TOP 10 Fitzcarraldo (1982).
Klaus Kinski
Démonický herec Klaus Kinski v dobrodružném dramatu Fitzcarraldo. | DAS FILMFEST 2015
Nejen hudební fanoušky jistě potěší snímky, díky nimž se alespoň na filmovém plátně setkají s Einstürzende Neubauten, Nickem Cavem, Nenou či Joy Division. Obsáhlý dokument B-Movie: zvuk a rozkoše západního Berlína (2015) umožní nahlédnout do zákulisí berlínské hudební scény a přinese i některé dosud nezveřejněné materiály.
Ve festivalovém programu nechybí ani oblíbené krátkometrážní filmy v sekci 300’ SHORTS, která každoročně představují nejzajímavější krátké snímky německých, rakouských a švýcarských tvůrců. V letošním roce se diváci mohou těšit i na blok Oscary oceněných studentských filmařů.
B-Movie: zvuk a rozkoše západního Berlína 1979-1989