42. týden-kinopremiéry: Legendy zločinu, dopující cyklista, mysteriózní horor a tvorba pro děti

42. týden-kinopremiéry: Legendy zločinu, dopující cyklista, mysteriózní horor a tvorba pro děti
Gangsteři jsou vděčným předobrazem filmových (anti)hrdinů. A když se tvůrci zaměří rovnou na dvojici, dá se očekávat pořádně mrazivá podívaná. Ve filmu Legendy zločinu sledujeme příběh Rona a Reggieho Krayových (oba ztvárnil Tom Hardy), kteří v 60. letech ovládli říši organizovaného zločinu a stali se nejznámějšími gangstery v historii Velké Británie.
David Thewlis, Emily Browning, Brian Helgeland, Tom Hardy
Legendy zločinu režíroval Brian Helgeland (Oscar za scénář k L. A. - Přísně tajné), takže se dá čekat, že má k tématu blízko. I herec Hardy má k prostředí blízko, před lety si zahrál další "významnou" postavičku z podsvětí, Bronsona (2009). Tuzemští recenzenti dávají Legendám zločinu lehce nadprůměrných 62 procent.
Tom Hardy
Legendy zločinu
František Fuka: "Legendy zločinu nejsou špatný film, pokud máte rádi brutalitu a nesrozumitelné jazyky, vzdáleně podobné angličtině. Ale pořád znovu a znovu jsem si při jeho sledování opakoval slovní spojení "Velice promarněná šance" a vzpomínal na Martina Scorseseho, který srovnatelnou látku natočil mnohem lépe, a ne jednou."
Tom Hiddleston, Jessica Chastain
Purpurový vrch
Mexičan Guillermo del Toro je multitalent na poli psaní scénářů, produkování filmů i režie. Autor Faunova labyrintu (2006) přináší po devíti letech další mrazivou a zároveň esteticky působivou podívanou. Purpurový vrch je gotickým filmem, který se odehrává v jednom dost zvláštním domě. Sledujeme příběh emancipované spisovatelky (Mia Wasikowska), záhadného cizince (Tom Hiddleston) a jejich lásky v rozpadajícím se viktoriánském sídle. Od chvíle, kdy mladá žena prvně překročila práh domu, začaly ji provázet velmi znepokojivé vize.
Guillermo del Toro, Tom Hiddleston, Jessica Chastain, Mia Wasikowska
Scenárista, režisér a producent Guillermo del Toro je mistrným strůjcem originálních atmosfér, znepokojivých protikladů, které vás zároveň přitahů a děsí. Jaká je jeho novinka? Nabízí něco víc než hutnou atmosféru spolu s působivými kulisami a děsivými náladami? Čeští recenzenti hodnotí Purpurový vrch solidními 70 procenty. Na to, aby se snímek vyrovnal fenomálnímu Faunovu labyrintu, to ale nevypadá. A upřímně, nikdo to nemohl čekat.
Ben Foster
Ben Foster: The Program: Pád legendy (2015)
Cyklistu Lance Armstronga asi nemá smysl dlouze představovat. Jeho příběh je ideální látkou pro film nebo knihu - po úspěšné kariéře přišel pád (rakovina varlat), na čež se šlachovitý sportovec vrátil do první ligy a vyhrál, co se dalo. A pak došlo na dopingovou aféru, propadnutí majetku. Snímek The Program: Pád legendy přináší ve zkratce to, co lze popsat ve dvou větách. S tím, že film byl inspirován prací investigativního novináře Davida Walshe, který dopingovou aféru odhalil. Takže tu máme de facto dva životní příběhy v jednom filmu.
Režíruje Stephen Frears (Philomena, Královna), Armstronga hraje Ben Foster, novináře Walshe Chris O´Dowd. Dle recenzentů se jedná o průměrnou podívanou, převyprávění známého příběhu. Místy to režisér zpestří působivými výseky ze závodů a dalšími vzrušivějšími scénami. Ale chybí jakákoliv přidaná hodnota.
Ben Foster
Z recenze Františka Fuky: "A kromě Armstronga a jednoho doktora není nakonec nikdo nijak výrazně potrestán a všechno jede dál. Přitom ale film rozhodně nevyznívá ve smyslu "Profi cyklistika je opovrženíhodné zlo, prolezlé korupcí". Film totiž nevyznívá nijak..."
Rosa & Dara a jejich velká dobrodružství
| Bionaut
Na závěr si představíme netradiční tuzemský projekt, který dnes míří do vybraných kin. Rosa & Dara a jejich velká dobrodružství je pásmo filmů pro děti. Formát si vybraná kina již nějakou tu dobu sama připravují, takto "naservírovaný" obsah je nicméně novinkou - pohádky o různých délkách odpovídají menším dětem a jejich možnostem vydržet se soustředit. Nejdelší z pásma má 25 minut, následují tři kratší příběhy s Rosou a Dorou, kde sympatické holčičky vysvětlí, proč prší nebo co je gravitace. V prvním týdnu půjde pásmo do zhruba patnácti tuzemských kin. Distributor v tom vidí potenciál na týdny až měsíce, protože kina takový formát žádají. Počítá se i s představeními pro školy za snížené vstupné. Držím palce.
Rosa & Dara a jejich velká dobrodružství
Seznam všech říjnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.