M. Night Shyamalan to konečně dokázal - jeho nový horor The Visit má dobré recenze!

M. Night Shyamalan to konečně dokázal - jeho nový horor The Visit má dobré recenze!
Vesnice (2004) měla značně rozporuplné přijetí a pak se Shyamalan vezl. Žena ve vodě (2006) to schytala za příběh. Hororu Stalo se (2008) se diváci i kritici rovnou vysmáli (nechtěně legendární se stala hlavně scéna, ve které Mark Wahlberg promlouvá "do duše" kytce, aby příroda nechala lidstvo být).
Poslední vládce větru sice něco vydělal, svým hodnocením se ale zařadil mezi nejhorší filmy roku 2010 a o moc lépe si o tři roky později nevedla ani sci-fi Po zániku Země. Jaká ironie, že to Shyamalan, svého času označovaný za novodobého Hitchcocka, dotáhl z pozice téměř oscarového režiséra (šest nominací pro Šestý smysl) na post člověka, jehož filmy pravidelně získávají Zlaté maliny (čtyři pro Posledního vládce větru a tři pro Po zániku Země).
Přesto svitla letos naděje, že by Shyamalan přeci jen comeback zvládnout mohl. Televizní seriál Wayward Pines, na němž se indický filmař podílel, sice nakonec nebude mít druhou sezónu, vysloužil si ale přímo výborné ohlasy.
A nyní to konečně přišlo. Shyamalanova hororová komedie The Visit, která vstoupí tento víkend do amerických kin, sbírá dobré známky. Není to úplně top (na počátku kariéry měl Shyamalan rozhodně větší záběr), ale pořád jde o značný pokrok. Server Rottentomatoes momentálně eviduje 79 recenzí, z nichž vychází resumé 63%. Možná to nevypadá kdovíjak zázračně, ale Po zániku Země11%, Poslední vládce větru 6%, Stalo se 17% a Žena ve vodě 24%. Dokonce i slušná Vesnice to dotáhla jen na 43%. 63% je proto ohromný úspěch, dvakrát tolik pro tvůrce, nad nímž dávno všichni zlomili hůl.

Trailer na The Visit:

Děj filmu je následující: "The Visit je příběhem bratra a sestry, kteří jsou na týden posláni ke svým prarodičům na odlehlou farmu v Pensylvánii. Jakmile děti zjistí, že se starší pár zapletl do něčeho velmi podivného a znepokojujícího, vidí své šance na zdravý návrat den ode dne menší."
Vzhledem k tomu, že Shyamalan natočil The Visit ve stylu found footage, byl rozpočet poměrně skromný. První zprávy přitom odhadují, že by o víkendu mohl vydělat okolo 17 milionů dolarů, což by znamenalo hit. Malý, ale pro Shyamalanovu kariéru zatraceně důležitý. Konečně by byl zpátky ve hře.
The Visit zatím nemá českého distributora, což se snad v následujících týdnech změní. Léta jsem doufal, že se Shyamalan zmátoří a nyní se to konečně povedlo. Tak se třeba jednou i toho Vyvoleného 2 dočkáme...
Víte že...
... má Šestý smysl i alternativní, respektive prodloužený konec? Shyamalan na něm milovat výkon Bruce Willise, ale přišlo mu, že by otupěl sílu scénu loučení a tak ho raději nakonec nepoužil. Sami rozhodněte, jestli je to škoda.