35. týden-kinopremiéry: Bláznivá dovolená se zabijákem Hitmanem na Gay Pride a osmitisícové hoře

35. týden-kinopremiéry: Bláznivá dovolená se zabijákem Hitmanem na Gay Pride a osmitisícové hoře
Rupert Friend, Zachary Quinto
Videohry to nemají na filmovém plátně vůbec jednoduché. Vyjma Silent Hill a Mortal Kombat žádná jiná hra neuspěla (ať už mluvíme o tržbách, recenzích nebo diváckých ohlasech). Nejnovější přírůstek staví na populárním herním zabijákovi s křiklavě rudou kravatou a prokletí se bohužel prolomit nepovedlo. Naopak vznikla jedna z nejhůře hodnocených herních adaptací vůbec, která je smutným důkazem toho, že v Hollywoodu stále neberou filmové předělávky slavných games vážně. Velká škoda.
Hitman: Agent 47 nese tradiční znaky špatné adaptace - slabý scénář, laciné triky i nerespektování základních kamenů předlohy. Jako "bonus" opravdu mizerná režie. Výsledky? Ostudných 9 procent pozitivních recenzí na serveru Rottentomatoes (pouhých 7 kritiků ze 79 se odvážilo hodnotit snímek nadprůměrně) a prozatímních 40 procent od českých recenzentů.
Skip Woods, Rupert Friend
O něco málo lépe (ale pořád nijak slavně) dopadla nová Bláznivá dovolená. Ta volně navazuje na klasickou komediální sérii z osmdesátých let. V ní rodinka Griswoldových čelila řadě dovolenkových katastrof (v Americe i Evropě) a bylo se na co dívat. Výlet mladší generace - otcem rodiny je tentokrát syn Rusty - podle ohlasů kvality původních filmů postrádá.
Není to tak, že by se noví Griswoldovi nelíbili nikomu. Základna spokojených diváků je nicméně výrazně menší. Na "červených rajčatech" momentálně evidují 139 recenzí, 36 kladných a 103 záporných, z čehož vychází známka 26 procent. Česká kritika se zatím drží na 39 procentech a to s velmi rozdílnými názory - někde film hodnotí i 70%, jinde neváhali napařit 10%.
Christina Applegate, Chris Hemsworth, Beverly D'Angelo, Ed Helms, Chevy Chase
Nová Bláznivá dovolená určitě není pro každého, na druhou stranu je šance, že se u filmu můžete i slušně pobavit. Navštivte kino na vlastní nebezpečí.
Pride
Tradičně dobře si naopak vede britské komediální drama Pride. Britové nemají problém s natáčením životopisných filmů, v nichž nechybí cit pro drama a hlavně černý humor. Platí to i pro novinku, mapující události z roku 1984, kdy se skupinka nespokojených horníku dostala do zvláštní patové situace - uspořádat sbírku pro ně a jejich rodiny se totiž rozhodlo gay hnutí. A k němu se tehdy horníci vážně moc neměli.
Pride jistí výborné herecké obsazení (samozřejmě nechybí Bill Nighy) a na Rottentomatoes se těší z ohromných 92 procent. Pouhých 10 kritiků ze 126 označilo film za podprůměrný. Domácí recenze jsou na 74 procentech.
Pride
A poslední pán na holení? Nadějně vypadající dokument Cesta vzhůru, jenž dle slov distributora divákům "představí dlouhou a náročnou životní pouť horolezce Radka Jaroše až na vrchol poslední osmitisícovky - na K2."
České recenze se zatím sešly pouze dvě a obě dávají shodně 65 procent.
Cesta vzhůru
Seznam všech srpnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.