Třetí ročník Noir Film Festivalu si vystřelí sám ze sebe. Akce na Křivoklátu představuje kompletní program.

Třetí ročník Noir Film Festivalu si vystřelí sám ze sebe. Akce na Křivoklátu představuje kompletní program.
Nevěrně tvá.
Pocta Joan Crawford. Gotický noir na gotickém hradu Křivoklát. Něco z HBO. Umění ve věži. Parodie. Leni Riefenstahl. Francouzský film noir. Orson Welles. John Garfield. Československý/český noir.
Světlo a stín má mnoho podob. Organizátoři Noir Film Festivalu ani potřetí nenudí a hledají pro návštěvníky akce zdánlivě neviditelné souvislosti v rámci temného kinematografického žánru. Přesvědčte se spolu s nově avizovanými sekcemi v letošním programu.
Nevěrně tvá
Nevěrně tvá.
Parodie. K již ohlášeným sekcím (gotický a francouzský noir, remaky, retrospektiva Orsona Wellese, pocty Joan Crawford a Johnu Garfieldovi) přibyly v letošním třetím ročníku i noirové parodie. Jedna z nich festival ve čtvrtek 20. srpna otevře. Režisér Preston Sturges ve filmu Nevěrně tvá (1948) půvabným způsobem spojil screwball comedy s filmem noir. Roli sebestředného manžela, jenž při dirigování orchestru fantazíruje, jak by mohl zavraždit svou manželku podezíranou z nevěry, ztvárnil Rex Harrison.
Falešná hra s králíkem Rogerem
Falešná hra s králíkem Rogerem. | Touchstone Pictures
Páteční projekce zpestří v sálu Johna Garfielda snímek Roberta Zemeckise Falešná hra s králíkem Rogerem (1988) kombinující prvky hraného filmu a animace, kde si detektiva zahrál Bob Hoskins. Na závěr festivalu uvidíte parodii Mrtví muži nenosí skotskou sukni (1982) režiséra Carla Reinera, poskládanou z nejrůznějších odkazů na noirové filmy.
Znuděný k smrti
Znuděný k smrti. | HBO
Něco z HBO. Z dílny tradičního festivalového partnera přibyly do programu poslední novinky. V pátek 21. srpna bude uvedena první řada seriálu Znuděný k smrti (2009), a to v blocích po dvou dílech. Stěžejní projekcí sálu HBO bude minisérie Olive Kitteridgeová (2014) režisérky Lisy Cholodenko. Líčí život v zapadlé enklávě na pobřeží v Maine, jehož poklid naruší intriky, zločiny i tragédie zdejších obyvatel. Titulní hrdinku, místní učitelku zakrývající svým syrovým humorem a cynismem vnitřní zranitelnost, hraje Frances McDormand.
Alain Delon
Tony Arzenta s Alainem Delonem v hlavní roli.
Série a seriál doplní už ohlášenou krimi Tony Arzenta (1973) s Alainem Delonem a temné drama Černé uhlí, tenký led (2014) z dílny Yi’nana Diaoa, jež vypráví o vyšetřování podivné vraždy v továrně a o záhadné femme fatale v čistírně, jejímuž kouzlu nezřízeně propadne hlavní detektiv. Všechna promítání snímků z produkce HBO budou (po předchozí registraci na e-mailu nebo ve festivalovém centru) pro diváky Noir Film Festivalu zdarma.
Art ve věži. Program sálu ČT art v hradní věži Huderka nabídne tři československé televizní noiry: Sám proti městu (1974), Muž v osidlech (1973) a Podezřelé okolnosti (1977), jednu moderovanou debatu s patrony festivalu spojenou s projekcí filmu z 1. ročníku a seminář Orson Welles: Od zázračného dítěte k vyděděnci.
Hana Vagnerová
Hana Vagnerová
Patroni. Přehlídka na Křivoklátu zahrne 47 projekcí v 9 tematických pásmech. Tradičními patrony, kteří uvádějí vybrané snímky, jsou letos herci Hana Maciuchová, Viktor Preiss, Hana Vagnerová a Tomáš Hanák a režiséři Hynek Bočan a Zdeněk Viktora. Jednoho z patronů minulých ročníků Václava Marhoula tu čeká malé překvapení nejen v podobě koncertu.
treti-rocnik-noir-film-festivalu-si-vystreli-sam-ze-sebe-akce-na-krivoklatu-predstavuje-kompletni-program-1
Vilma Cibulková se představí v divadelní hře o Leni Riefenstahl.
Leni. Divadelní fanoušky potěší jeden nefilmový bonus. Nabídne ho herečka Vilma Cibulková, jež byla hostem 1. ročníku festivalu a která se letos vrátí s představením Leni pražského Divadla v Řeznické, které je partnerem festivalu. Za roli „dvorní režisérky“ Adolfa Hitlera Leni Riefenstahl získala letos Cenu Thálie a vy se na duel kontroverzní nacistické filmařky s moderátorem televizní show můžete podívat mezi hradbami Křivoklátu v pátek 21. srpna od 19 hodin ve spilce hradního pivovaru.
Vstupenky na divadlo, všechny rezervace festivalových pasů a filmových vstupenek a registraci na projekce HBO můžete zasílat na e-mail martina@noirfilmfestival.cz. Jednotlivé vstupné se pohybuje od 90 do 120 Kč, projekce v sále ČT art jsou za 50 Kč a divadelní představení Leni za 300 Kč.
Kompletní program 3. ročníku Noir Film Festivalu najdete zde.