Jaký známý sci-fi seriál se zasadil o to, že vznikla hororová série Nezvratný osud?

Jaký známý sci-fi seriál se zasadil o to, že vznikla hororová série Nezvratný osud?
Nezvratný osud | Warner Bros.
Často se stane, že autoři seriálu rozpracují nějaký námět, který se poté nevyužije. Buď není prostor, nebo se prostě pro show nehodí. Podobných příběhů, které šly nakonec do šuplíku, má ve své historii i populární seriál Akta X. A právě tady neplánovaně vznikla série Nezvratný osud.
Jeden z nevyužitých scénářů pro Muldera a Scullyovou vyprávěl o tom, že skupinka "šťastlivců" nečekaně unikla smrti a zubatá namísto kapitulace začala přeživší zabíjet. Scénář pro televizní seriál napsal Jeffrey Reddick v polovině devadesátých let, ale nakonec z toho nic nebylo. Když o pár let později hledal téma pro celovečerní film, vybavil se mu koncept o boji se zákeřnou smrtí, vyhodil známé agenty a vznikl první Nezvratný osud.
"Využil jsem jen základ o lidech, kteří podvedou smrt. Když člověk píše přímo pro nějaký pořad, chce se držet jeho stylu a jít do hloubky. V případě původního scénáře tak měl mít předtuchu bratr Scullyové, díky čemuž byl příběh pro postavy osobnější. Nechci zbytečně víc prozrazovat, každopádně zápletka nebyla v popředí, šlo hlavně o Muldera, Scullyovou a její vztah s bratrem. Když jsem naopak psal film, šlo mi už hlavně o boj se smrtí."
serial-akta-x-muze-za-vznik-jedne-slavne-hororove-serie
Nezvratný osud | 2000 New Line Cinema
Z Nezvratného osudu se sice nestal závratný finanční fenomén, rozhodně si ale našel dost fanoušků a aby pětidílná filmová série vznikla na základě televizního scénáře, to je slušný výkon. Reddick tímto odhalením uzavírá i kontroverzi, která se k jedničce váže. "Nejmylnější představa, jež mě nejvíc trápila, když se Nezvratný osud dostal do kin, byla ta, že jsem se při psaní inspiroval tragickou havárií TWA letu 800, která se stala v roce 1996. Ale já scénář napsal o dva roky dříve. Mám pocit, že filmaři použili z nehody některé skutečné záběry ve filmu, čímž se fáma o inspiraci rozšířila."
A nakonec to nejlepší. Pokud vládnete anglickým jazykem na dostatečné úrovni, můžete si původní "nezvratný" scénář pro Akta X přečíst celý zde.
serial-akta-x-muze-za-vznik-jedne-slavne-hororove-serie
Emma Bell, Miles Fisher, Arlen Escarpeta