28. týden-kinopremiéry: Terminátor je zpátky, Fassbender na divokém západě a Brabenec překvapuje upřímností

28. týden-kinopremiéry: Terminátor je zpátky, Fassbender na divokém západě a Brabenec překvapuje upřímností
Terminator Genisys
Terminátor je zpět. Nejnovější díl s názvem Terminator Genisys (2015) by se rád zařadil do společnosti prvních dvou kultovních filmů Jamese Camerona. Podaří se to? Velmi těžko. Snímek má překombinovaný děj a cestování v čase funguje spíš než jako scenáristický důvtip coby zoufalá berlička. Navíc trailer k filmu prozradil víc, než by bylo v rámci PR zdrávo. Pochvalné gesto Jamese Camerona, autora původního Terminátora (1984), je tedy třeba brát s rezervou.
James Cameron, Arnold Schwarzenegger
Z recenze Tomáše Chvály: "Starosvětský počáteční přístup, budující atmosféru věrnou prvním dvěma filmům, bohužel postupně vezme za své. Jakoby si studio nedokázalo ujasnit, jestli točí nového Terminátora pro fanoušky Cameronových filmů nebo současné mladé diváky. Rozkročení mezi oba tábory Genisys nesluší." Recenze filmu si přečtěte zde. Prozatím 54 procent.
Michael Fassbender
Postmoderní western v duchu děl bratrů Coenů nebo Quentina Tarantina má další přírůstek. Je jím Slow West s Michaelem Fassbenderem a Kodi Smith-McPhee v hlavních rolích. Smith-McPhee ve filmu hraje šestnáctiletého Jaye, který v americkém Coloradu pátrá po milované dívce. Záda mu jistí zabiják Silas (Fassbender), který mu dělá placenou ochranku. A to si pište, že ti dva na cestě zažijí velmi zajímavé situace. Recenze filmu najdete zde. Prozatím 60 procent.
Carey Mulligan, Matthias Schoenaerts
Daleko od hlučícího davu.
Viktoriánská Anglie, silná žena vydána napospas zvykům doby a kultovní seveřan na režisérské židli, to vše přináší třetí filmová adaptace Daleko od hlučícího davu Thomase Hardyho. Pokud román neznáte, přiblížíme vám děj. "Bathsheba Everdene (Carey Mulligan) je krásná a také hodně svéhlavá. A jako mnoho svobodomyslných žen to ani ona nemá lehké. Tím spíše, že žije ve viktoriánské Anglii druhé poloviny 19. století. Bathsheba se v okamžiku, kdy po svém strýci zdědí usedlost v panství Wessex, promění z obyčejné venkovské dívky v nezávislou a cílevědomou statkářku. A to z ní dělá lákavou partii pro to, čemu se zatím snaží vyhnout – manželství."
Daleko od hlučícího davu
Z recenze Františka Fuky: "Film Daleko od hlučícího davu by chtěl být něco víc, než jen romantické pokoukání na anglickou krajinu a rozervané zamilované. A právě tyto jeho ambice způsobují, že se pořádně nezavděčí nikomu. Ani těm, kteří chtějí něco sofistikovaného, ani těm, kteří chtějí romantické pokoukání." Recenze filmu najdete zde. Prozatím 55 procent.
Lví srdce
Aktuální téma multikulturního soužití a rasismu řeší severský film Lví srdce (2013). Člen nacionalistické finské skupiny se seznámí s matkou malého afrického chlapce. Vyhraje "láska" k partě rasistů, nebo touha po rodině a boření předsudků?
Vratislav Brabenec
Dokument Evangelium podle Brabence. | http://www.dokweb.net
Na závěr se představí další legenda československého undergroundu, básník a saxofonista Vratislav Brabenec, člen Plastic People of the Universe. V dokumentárním filmu Evangelium podle Brabence na sebe zcela po právu strhává pozornost. Chlapík důchodového věku se vyznává ze vztahu k Bohu, přírodě, ženám, komunistům a konzumní době. Ze všech dosavadních snímků, které v posledních letech o undergroundu a jeho osobnostech vznikly, to vypadá, že Brabenec je tím, který důsledně poodhaluje zvláštní fasádu těch, co nechtěli být viděni. Recenze filmu si přečtěte zde. Prozatím 60 procent.
Evangelium podle Brabence
Seznam všech červencových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.