Recenze: Daleko od hlučícího davu - romantika, anglická krajina a jedno osudově špatné rozhodnutí

Recenze: Daleko od hlučícího davu - romantika, anglická krajina a jedno osudově špatné rozhodnutí
Daleko od hlučícího davu.
Carey Mulligan, Tom Sturridge
Daleko od hlučícího davu.
Jelikož je panna a současně emancipovaná, zbytek filmu je o tom, jak se snaží najít si chlapa, přičemž o nápadníky není nouze: Nejdříve hodný, čerstvě zchudlý ovčák, zaměstnaný nyní na její farmě (Matthias Schoenaerts), pak bohatý soused, sedlák ve středním věku (Michael Sheen) a konečně kníratý oficír - alfasamec (Tom Sturridge). Právě toho třetího si nakonec vezme, což se ukáže být velmi špatné rozhodnutí...
Měl jsem tu výhodu, že jsem slavnou literární předlohu nikdy nečetl a neviděl předchozí filmová / televizní zpracování, takže jsem se mohl nechat překvapovat dějovými zvraty.
S zpočátku jsem byl celkem potěšen, neboť nesmělá a přitom emancipovaná Batsheba je při odmítání trapných snah svých nápadníků poměrně roztomilá, až mi to zavánělo nějakou Jane Austenovou. Kromě toho, Schonaerts i Sheen (respektive jejich postavy) jsou přes svou nesmělost a jistou nemotornost opravdoví sympaťáci.

Trailer:

Daleko od hlučícího davu
Ale přibližně od poloviny filmu, kdy se objeví Sturridgeho oficír a Batsheba se za něj po druhém setkání provdá, se bohužel začínají projevovat klasické neduhy filmových adaptací tlustých knih.
Film obsahuje "zásadní momenty" z knihy, ale aby měl pod dvě hodiny, zřejmě vypouští spoustu jiných scén, které v knize byly nezbytné k tomu, abychom pochopili, proč se hrdinové rozhodují tak, jak se rozhodují.
Carey Mulligan
Ve filmové verzi není jasné, proč postavy dělají to, co dělají, a proč mění své názory. Což je u romantického dramatu samozřejmě značný problém. Nejvíce na to doplácí hlavní hrdinka, která působí čím dál víc jako rozmazlená pošahaná kráva, což téměř jistě nebyl záměr tvůrců. Jak se blíží konec filmu, děj se zdá být zhuštěný víc a víc, takže například celý dějový oblouk s kníratým alfasamcem připomíná nějakou parodii. Nebo zcela vážnou hru od Járy Cimrmana...
Film Daleko od hlučícího davu by chtěl být něco víc, než jen romantické pokoukání na anglickou krajinu a rozervané zamilované. A právě tyto jeho ambice způsobují, že se pořádně nezavděčí nikomu. Ani těm, kteří chtějí něco sofistikovaného, ani těm, kteří chtějí romantické pokoukání.
Hodnocení: 50%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: A ještě jedna věc, která je typická pro špatné literární adaptace. Po zhlédnutí filmu nebudete mít nejmenší tušení, co má znamenat jeho název.