Terry Gilliam se nevzdává. Don Quijot vznikne.

Terry Gilliam se nevzdává. Don Quijot vznikne.
Ztracen v La Mancha - Jean Rochefort | 2002 IFC Films
Téměř dvacet let se Terry Gilliam pokouší dotáhnout do zdárného konce svou srdcovku - snímek The Man Who Killed Don Quixote (2016). Ve slavném románu Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha bojoval s větrnými mlýny zapálený pábitel, režisér Gilliam se ale během natáčení v 90. letech potýkal s celou řadou skutečných katastrof. Bouře zničila natáčecí techniku, průběh prací narušovala letadla, vzlétající z pouští základny, která byla údajně 20 let mimo provoz, herec Jean Rochefort vážně onemocněl. O natáčení vznikl kultovní dokumentární film Ztracen v La Mancha (2002).
Ztracen v La Mancha
Don Quijote je ale zdá se Gilliamovou obsesí. Před několika dny byla zveřejněna zpráva, že se na snímku začne znovu pracovat - s novými herci, ve scénáři bude Gilliam vzpomínat na lapálie původního natáčení a celé to finančně podpoří internetový obchod Amazon.
Natáčení by se mělo rozjet ještě letos. Dona Quijota si zahraje montypythonovský komik, herec a scenárista Michael Palin. Snímek by měl jít nejprve do klasické kinodistribuce a pak se vydá na placený stream. Držím Gilliamovi palce. Když dotáhl Imaginarium dr. Parnasse (2009), zvládne i toto.