25. týden-kinopremiéry: Prezident uprostřed divočiny, Vincentův svět ve filmu a městská holka na vesnici

25. týden-kinopremiéry: Prezident uprostřed divočiny, Vincentův svět ve filmu a městská holka na vesnici
Samuel L. Jackson v roli prezidenta USA, který přežil atentát a bojuje o holý život uprostřed divočiny. To je ve zkratce děj koprodukční dobrodružné podívané Sejmi prezidenta (2014). Co se stane, když se u hlavy USA zjetí třináctiletý laponský chlapec (Onni Tommila), jehož úkolem je přežít v nehostinné krajině? Budou spolu lovit jeleny. A dělat další zajímavé věci. V patách totiž mají teroristy a před sebou nejdůležitějších 24 hodin svého života.
Sejmi prezidenta
Co vás během sledování snímku čeká? Akce, napětí, humor a sbližování chlapce ze severu Evropy s americkým prezidentem. Škoda žánrové roztříštěnosti, kvůli které je Sejmi prezidenta nejednoznačně vyznívajícím filmem. Takže to celé nahánění hlavy USA uprostřed borůvčí může působit docela komicky. Recenze si přečtěte zde, prozatím 54 procent.
Adrian Grenier, Kevin Connolly, Jerry Ferrara, Kevin Dillon
Vincentův svět je solidní parodie na fungování filmového průmyslu.
Před jedenácti lety odstartoval na HBO populární sitcom Vincentův svět (2004), který se strefoval do stereotypů o hvězdách šoubyznysu. Také se strefoval do zákulisních pikantností, fungování hollywoodského molochu a psychologie herců, režisérů, producentů. A v neposlední řadě rozjel cameo vlnu, která nese srovnání s hvězdnými Simpsony (1989).
Jak se tvůrcům podařilo převést půlhodinový sitcom do celovečerního filmu? Na to odpoví Vincentův svět (2015), jehož příběh se točí kolem herce s ambicemi natočit režijní debut. Nechybí psychicky labilní agent, partička oddaných kamarádů, svůdných žen, zazobaný investor a jeho nadržený synek... A celá řada camoe výstupů.
Vincentův svět
Nečekejte filosofickou sondu do duše Hollywoodu, ale nekorektní zábavu, která má jednu velkou vadu na kráse - chybí jí propracovanější scénář a důmyslnější dramaturgie. Na "pařanskou" sérii to tedy bohužel nemá. Ale nechybělo mnoho. Recenze filmu si přečtěte zde, prozatím 63 procent.
Tye Sheridan
Z dramatu Temné kouty. | A24
Po veleúspěšné Zmizelé (2014) se do kin dostává další adaptace knižního bestselleru spisovatelky Gillian Flynn, mysteriózní drama Temné kouty (2015). O co jde tentokrát? Libby Day (Charlize Theron) byla jako malé děvče u toho, když její matku a sestry rituálně zavraždily. Za čin byl odsouzen Libbyn bratr, ale vážně to udělal? Právě to vyšetřuje 30 let od děsivé události spolek Kill Club.
Z recenze Františka Fuky: "Nejhorším prohřeškem je ale skutečně to, co se tak často stává při filmových adaptacích tlustých knih: V předloze je spousta postav a podzápletek, do filmu je z toho vybráno jen to nejefektnější a nejdramatičtější, a film se následně změní v nesouvisející přehlídku dramatických scének, ve které postavám nerozumíme, nezajímají nás, žádná z nich není pořádně prokreslena, a stává se jim nějak moc dramatických náhod." Proslulosti Zmizelé Temné kouty nedosáhnou, všechny recenze si přečtěte zde. Prozatím 59 procent.
Poutník – nejlepší příběh Paula Coelha
Poutník, který pojednává o spisovateli Paolo Coelhovi | CinemArt
A když už jsme u těch slavných spisovatelů, kteří inspirovali filmaře, nesmíme zapomenout na Paula Coelha. Autor bestselleru Alchymista a jeho pestrý život posloužil tvůrcům pro natočení Poutníka - nejlepšího příběhu Paula Coelha (2014). Životopisné drama se zabývá temnou minulostí slavného literáta. "Coelhova mladická bilance by zněla: pokus o sebevraždu, tři pobyty v ústavu pro duševně choré a tvrdé střety ve všech představitelných konfliktech. Rebelské mládí prožil v Brazílii v 60. a 70. letech, tedy v prostoru a čase stojícím mezi dobrem a zlem. Nepochopený kluk a rebelující mladík se změnil v muže, který jde za svým snem: stát se slavným a uznávaným spisovatelem."
Poutník – nejlepší příběh Paula Coelha
Jaké je další životopisné drama, které vyústilo v happy end? Dle recenzí to vypadá na průměr. Filmově vděčná témata tvůrci nedotáhli do přitažlivější formy, nepůjde prostě o památný životopis, ke kterému by se diváci rádi vraceli. České recenze se prozatím zastavily na hodnotě 57 procent.
Shelley Hennig
Odebrat z přátel
Máte rádi sociální sítě? Potom na film Odebrat z přátel (2014) rozhodně nechoďte. Chcete se závislosti na sociálních sítích zbavit? Potom vám návštěvu kina doporučujeme. I když, neberte to tak docela vážně, jde totiž o horor s fantastickými prvky.
"Laura Barnsová byla obyčejná středoškolačka, dokud se na internetu neobjevilo video, které do nechutných detailů prezentovalo, jak se sťala na jednom večírku. Dříve všemi obletovaná kráska veřejnou potupu neustála a spáchala sebevraždu. V den výročí její smrti se partička jejích spolužáků „sejde“ na videochatu, kde řeší obvyklé teenagerovské problémy, dokud se do jejich skupiny nenabourá neznámý uživatel s přezdívkou Billie227. Kromě toho, že ho nejde ze soukromé diskuze vyhodit, je na tomto uživateli zvláštní i to, že ho velmi zajímá, kdo nahrál na internet ono nelichotivé video. A pak se do diskuze zapojí i jejich mrtvá spolužačka..."
Odebrat z přátel
Film zaujme formou - celý se totiž odehrává na ploše monitoru.A zcela jistě je určen teenagerům a lidem, kteří sociálními médii žijí a rozumějí tomuto virtuálnímu světu.České recenze snímku si přečtěte zde. Prozatím 55 procent.
Andílek na nervy
Na závěr vám představíme novinku rodinný film Juraje Šajmoviče - Andílek na nervy (2015). Za téma si autor tentokrát zvolil citlivou záležitost - volbu mladé Viktorky (Anna Kadeřávková), zda žít po smrti matky v dětském domově nebo se z města přestěhovat na venkov za otcem, kterého nikdy neviděla. Otec jí ignoruje, ona ignoruje místní balíky. Situace se vyostří příjezdem sociální pracovnice, která hrozí rozdělením rodiny. Do toho se Viktorie prvně zamiluje... Recenze filmu si přečtěte zde.
Seznam všech červnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.