Začíná 55. Zlín Film Festival. Co byste si neměli nechat ujít?

Začíná 55. Zlín Film Festival. Co byste si neměli nechat ujít?
V předpremiéře bude uvedena pohádka Alice Nellis Sedmero krkavců.
Oficiální zahájení festivalu se pro děti uskutečnilo v pátek od 10:00 distribuční předpremiérou pohádky Sedmero krkavců, která vychází z klasického příběhu Boženy Němcové. Na druhou projekci filmu můžete vyrazit v sobotu v 10:00.
zacina-55-zlin-film-festival-co-byste-si-nemeli-nechat-ujit
V předpremiéře bude uvedena pohádka Alice Nellis Sedmero krkavců.
Zahajovacím filmem večerního programu bude od 20:00 premiéra loutkového filmu Malá z rybárny režiséra a výtvarníka Jana Baleje. Výtvarníci jsou do Zlína zváni pravidelně. Letos bude do síně slávy uveden 84 letý Adolf Born, který se zapsal pod řadu příběhů pro děti a mládež. Návštěvníci si jeho práci budou moci prohlédnout na retrospektivní výstavě. Členem festivalové poroty letos bude další slavný výtvarník Petr Sís, držitel celé řady světových cen za knihy pro děti.
Vzpoura hraček
Proslulá Vzpoura hraček (1948)
Unikátní cesta v čase čeká diváky například při projekcích animovaných filmů režisérky Hermíny Týrlové. Její černobílé loutkové snímky ze 40. let jako Vzpoura hraček (1948) nebo Ferda Mravenec (1942) jsou polozapomenutými klenoty z animované tvorby zlínského studia.
Na každý den je připravena řada interaktivních akcí plných her a soutěží, workshopy, tvůrčí dílny, výstavy, koncerty, divadelní představení a řada dalších aktivit. K tradicímfestivalu patří výstava filmových klapek – 119 originálních děl významných českých umělců bude k vidění v prostorách Kongresového centra Zlín.
Alice Nellis
Režisérka Alice Nellis představí pohádku Sedmero krkavců a bude číst dětem.
Epicentrem zábavy s mnoha atrakcemi pro návštěvníky od 1 roku do 12 let zůstává i v letošním roce zlínský zámek. Děti zde najdou herny, budou se moci podívat na pohádky, pohrát si na prolézačkách, kolotočích a dalších outdoorových zařízeních.
Filmový festival letos prvně podpoří kampaň Celé Česko čte dětem. V průběhu celého festivalu budou dětem číst známé osobnosti, například filmová režisérka Alice Nellis s herci svého nového filmu Sedmero krkavců.
Kinematovlak s pojízdným kinosálem letos vyjede již podvanácté a zastaví ve městech po celé republice. Nově bude dětem promítat pohádky i přes víkend a nabídne atraktivní víkendový zábavný program pro celou rodinu.
Festivalu se též zúčastní zajímaví zahraniční hosté. Například německý herec Jürgen Prochnow, kterému se podařilo prosadit v Hollywoodu. Zahrál si ve filmech Davida Lynche Duna (1984) a Twin Peaks (1992), v Šifře mistra Leonarda (2006), v Anglickém pacientovi (1996) nebo v dramatu Ponorka (1981), jednom z nejlepších a také nejdražších německých filmů.
Karl Markovics, Pavel Kříž (I)
Z natáčení na Olšanských hřbitovech. | Nogup - Lída Baarová
Přijede též Karl Markovics – rakouský herec, scenárista a režisér, známý coby inspektor Stockinger ze seriálu Komisař Rex. Největší úspěch slavil ve filmu Ďáblova dílna, který získal v roce 2007 Oscara za nejlepší cizojazyčný film. V současnosti natáčí historický film Lída Baarová (2015), ve kterém hraje postavu říšského ministra propagandy Josepha Goebbelse.
55. ZLÍN FILM FESTIVAL
29.5.-4.6. 2015
Projekce do 13:00 jsou pro všechny děti zdarma. Představení po 13:00 stojí 40 Kč, děti do 6 let mají vstup zdarma. Většina akcí nefilmového doprovodného programu je též bezplatná.