Noir Film Festival láká na barvitou podívanou uprostřed křivoklátských lesů

Noir Film Festival láká na barvitou podívanou uprostřed křivoklátských lesů
Noir Film Festival složí hold herečce Joan Crawford a Johnu Garfieldovi - předchůdci Jamese Deana.
Rvačka mezi muži
Z klasického filmu Rvačka mezi muži.
Francouzský film noir. Třetí ročník Noir Film Festivalu znovu nabídne setkání s různými tvářemi filmu noir - představí hrátky s klasickým žánrem i neamerické přístupy, které jej za několik dekát obohatily. V sekci zhlédnete dva snímky považované za francouzskou klasiku, oba spojené se jménem režiséra Henriho-Georgese Clouzota. Havran (1943) vykazuje pro film noir příznačnou tísnivou atmosféru prostoupenou strachem, který mezi obyvateli jednoho maloměsta vyvolá série anonymních dopisů. Kriminálka Nábřeží zlatníků (1947), ověnčená v Benátkách cenou za režii, je příběhem o kabaretní zpěvačce, bohatém podnikateli a žárlivém manželovi. Dvojici filmů doplní jiná francouzská klasika, film Rvačka mezi muži (1955), který v nuceném evropském exilu natočil Američan Jules Dassin.
noir-film-festival-laka-na-barvitou-podivanou-uprostred-krivoklatskych-lesu-6
Festival uctí génia Orsona Wellese.
Génius Orson Welles. Letošní rok je ve znamení oslav díla velkého a zneuznaného filmového génia Orsona Wellese, od jehož narození uplynulo 6. května 100 let. V říjnu si svět rovněž vzpomene a tichou vzpomínkou uctí jeho úmrtí před třiceti lety. Po celém světě se odkaz Orsona Wellese, režiséra jednoho z přelomových děl světové kinematografie Občana Kanea (1941), připomíná řadou retrospektivních přehlídek a poct. Program letošního ročníku obohatíme o minisérii Wellesových mistrovských noirových děl včetně Cizince (1946), Dámy ze Šanghaje (1947) a Doteku zla (1958). K tomu navíc na festivalu proběhne přednáška, která zasvětí do Wellesova enigmatického díla a jeho komplikované, nonkonformní osobnosti.
noir-film-festival-laka-na-barvitou-podivanou-uprostred-krivoklatskych-lesu-1
Karel Höger ve filmu Zde jsou lvi.
John Garfield. Tragický hrdina klasického hollywoodského období, od jehož smrti uplynulo třiašedesát let, budil rozruch na plátně ještě před tím, než svět objevil Jamese Deana. John Garfield byl jedinečnou postavou éry 40. let a ikonou bouřících se mladých mužů z nižší třídy, z jejíhož prostředí vycházela řada noirových protagonistů toužících po americkém snu. Tragiku jeho postavy lze číst ve filmových rolích (Pošťák vždy zvoní dvakrát, Nikdo nežije věčně, Tělem a duší, Síla zla) a také v jeho vlastním osudu. Levicově smýšlející herec byl totiž jednou z obětí mccarthyovského honu na čarodějnice. Dlouhodobý stres a fyzické vyčerpání mu přivodily v devětatřiceti letech infarkt, který nepřežil. Festival na Křivoklátě složí tomuto mimořádnému herci hold.
noir-film-festival-laka-na-barvitou-podivanou-uprostred-krivoklatskych-lesu-1
Karel Höger ve filmu Zde jsou lvi.
Československý/český noir. Loňská programová sekce věnovaná noirovým stopám v naší národní kinematografii zahrnovala Vávrův snímek Krakatit (1948), v němž hlavní úlohu inženýra Prokopa ztvárnil Karel Höger. Legendární český herec bude výraznou tváří letošního výběru československých, respektive českých filmů. Diváci jej na Křivoklátě budou moci vidět ve výjimečném snímku Václava Kršky Zde jsou lvi (1958), retrospektivně vyprávěném dramatu o důlním inženýrovi, který byl kvůli negativnímu posudku poslán na venkov, kde po neuposlechnutí jeho rady dojde k tragédii.
Festivalový klub. Bonusem letošního ročníku jsou tři koncerty v hradním Pekle. Ve čtvrtek, pátek a v sobotu večer (20. - 22. 8.) si mohou návštěvníci kromě projekcí užít živou hudbu.
Hana Vagnerová
Hana Vagnerová | Česká televize
Známé tváře. Stejně jako v minulých letech bude mít festival (a vybrané projekce) své patrony z řad herců, filmařů a producentů. Letos zatím přijali pozvání Noir Film Festivalu 2015 herci Hana Maciuchová, Viktor Preiss, Hana Vagnerová a režisér Zdeněk Viktora.
Černá kniha loňského 2. ročníku festivalu je k nahlédnutí zde.