Já, legenda, Smrtonosná past 3, Terminátor a další: alternativní konce, které mohly změnit celý film

Já, legenda, Smrtonosná past 3, Terminátor a další: alternativní konce, které mohly změnit celý film
Já, legenda | Warner Bros.
Článek přirozeně obsahuje SPOILERY, neboť popisuje oficiálně použité konce filmů. Pokud jste je neviděli, čtěte pouze na vlastní nebezpečí.

AMAZING SPIDER-MAN 2

Konec, který známe: Peter si dá po smrti Gwen pauzu od své superhrdinské činnosti, pak ale naskočí zpátky do sedla, aby si to rozdal s Rhinem.
Alternativní konec: Studio mělo v záloze zásadní dějový twist - otec Petera Parkera žije! Společně si pokecají nad hrobem Gwen a nakročí k většímu spiknutí. Studio nicméně vůbec netušilo, co s restartem Amazing Spider-Man dělat, oba díly byly razantně prostříhány a série šla po zásluze k ledu.
Amazing Spider-Man 2

JÁ, LEGENDA

Konec, který známe: Robert Neville se obětuje, aby zachránil Annu a jejího syna před monstry. Anna poté předá lidem lék, který stihl Robert vyrobit.
Alternativní konec: Já, legenda je poměrně unikátní případ v tom, že studio zvolilo konec, v němž hrdina zemře (většinou volí opak, aby mohlo případně vzniknout pokračování). Smysl použitého konce byl jasný - udělat z Roberta klasického hrdinu a "legendu lidstva". To ovšem odporuje předloze a tudíž i alternativnímu konci, který z ní vychází a v němž Robert přežije. Slovem legenda je v něm myšleno, že je Robert děsivou legendou pro samotná monstra: stvořením, které je unášelo, mučilo a zabíjelo. Po tomto prozření Robert svůj boj vzdá, přestane lék hledat a vydá se s Annou na cestu.
Já, legenda

RAMBO

Konec, který známe: Vysílený a zničený Rambo je na pokraji sil a krůček od toho, aby se nechal zabít (nebo se sám zabil). Plukovník Trautman ho nakonec uklidní, Rambo přežije a díky tomu vznikla (zatím) tři pokračování.
Alternativní konec: Stejný základ jako u Já, legenda, ale s opačným výsledkem. Znovu se ignoroval konec knižní předlohy, tentokrát ale MĚL hrdina zemřít. Tvůrci scénu, v níž Rambo po proslovu spáchá sebevraždu, natočili, diváci si ale na testovacích projekcích vynutili pozitivnější finále.
Rambo: První krev

SABOTAGE

Konec, který známe: Hlavní hrdina Breacher v podání Arnolda Schwarzeneggera zastřelí Lizzy, jež vyvraždila zbytek týmu kvůli penězům.
Alternativní konec: Thriller Sabotage nakonec velký úspěch v kinech neslavil, takže není ani moc známý. Na vině je především divný scénář, první sestřih měl ale údajně tři hodiny a studio si podle režiséra vynutilo řadu změn. Tou nejzásadnější je, díky čemuž mohl být film hned zajímavější, že původně měl být vrahem jednotky, jehož identita je celou dobu neznámá, právě Breacher! Za smrt jeho rodiny mohl někdo z týmu a Breacher došel k řešení, že nic neponechá náhodě a zabije pro sichr všechny. Jako "bonus" odstřelí i Oliviu Williams, protože si to dá všechno dohromady. Hodně drsná alternativa, která by z hrdiny v poslední minutě udělala padoucha. To se často nevidí.
Sabotage

SMRTONOSNÁ PAST 3

Konec, který známe: John McClane vystopuje díky nálepce na aspirinu Simona k hranicím a tam jeho helikoptéru seznámí s elektrickým vedením.
Alternativní konec: I tady se filmaři odvážili k temnější variantě, jejíž cesta vedla na podlahu střižny. V ní Simon uteče a prchne do Rakouska, kde ho o půl roku později najde (od policie již propuštěný) McClane, zahraje si se Simonem hru "McClane říká" a nakonec ho zastřelí. V tomhle případě je celkem pochopitelné, že konec neprošel. Je bezpochyby zajímavý a má i něco do sebe, atmosférou ale do Smrtonosné série příliš nezapadá.
Smrtonosná past

TERMINÁTOR 2: DEN ZÚČTOVÁNÍ

Konec, který známe: Terminátor skončí v lávě, aby vylepšil naděje lidstva na lepší budoucnost a Sára Connorová projeví dávku slovního optimismu.
Alternativní konec: Původně si James Cameron představoval, že druhého Terminátora zakončí obrazem na stejném místě, kde film začíná, ale o mnoho let později. V parku sedí Sára, pozoruje Johna a děti a má delší epilog o naději lidstva. Konec neprošel ze dvou důvodů - méně doslovné finále bylo lepší pro budoucí pokračování a na testovacích projekcích se nesetkal s úspěchem, neboť byl až příliš pozitivní a prosluněný oproti zbytku filmu.
Terminátor 2: Den zúčtování