Recenze: Ex Machina aneb Komorní sci-fi s velmi chytrým scénářem

Recenze: Ex Machina aneb Komorní sci-fi s velmi chytrým scénářem
Ex Machina
Ex Machina
Záhy vyjde najevo, že Caleb zde bude mít velmi delikátní a velmi tajný úkol: Nathan zde totiž sestrojil umělou inteligenci s tělem krásného děvčete Avy (Alicia Vikanderová) a Caleb má za úkol provést její "audit" a posoudit, zda jde o skutečnou A.I. nebo jen o lepšího předprogramovaného Tamagočiho.
A protože není Caleb hloupý, začne brzy zjišťovat, že tady něco neklape...
Film Ex Machina (2015) má chytrý scénář. Velmi chytrý scénář. Plný takových těch drobností, kdy něco v rámci děje nedává smysl (například definice "Turingova testu") a o chvíli později některá z postav upozorní na to, že to nedává smysl, a logicky se to vysvětlí. Nebo že někdo něco řekně, mě napadne, že je to blbost, která by se dala rozporovat, načež druhá postava tu blbost přesně takto rozporuje.
Jak by ne, když film napsal a režíroval Alex Garland, který napsal 28 dní poté (2002), Sunshine (2007) nebo Dredda (2012). Jde o jeho režijní debut, ale rozhodně není špatným režisérem a dokáže z mála vytěžit maximum.
Trochu problém je ale v tom, že to maximum těží z opravdu malého mála. Problém není v dialozích nebo jednotlivých scénách. Problém je v základním námětu.

Trailer k filmu Ex Machina

Alex Garland, Oscar Isaac, Domhnall Gleeson, Alicia Vikander
Naprostou většinu filmu totiž sledujeme, jak si dva lidé a jedna A.I. povídají ve čtyřech malých místnostech v jednom domě. Pokud se na chvíli podíváme ven, mezi vegetaci a vodopády, je to svátek (nebo flashback nebo sen).
Přesto, že se snaží Garland to vše filmově ozvláštnit (zajímavé futuristické kulisy, "průhledná" Ava, atmosférická hudba), obávám se, že to nestačí. I když se všichni tři herci obrovsky snaží a i když scénář rozhodně není debilní, celá zápletka je... Jak to formulovat... Nedá se říct, že je
Alicia Vikander
Ex Machina
zrovna "předvídatelná", ale neskýtá dost překvapení a zvratů na to, aby film zůstal v takto komorní konverzační podobě zajímavý po celou svou délku (hodinu a tři čtvrtě). Pro srovnání zmíním třeba filmy Telefonní budka (2002) nebo Moon (2009), kterým se to povedlo znatelně lépe.
Ale pokud máte náladu na inteligentní televizní inscenaci, dělající čest odkazu Stanisława Lema nebo Isaaca Asimova, Ex Machina je film pro vás.
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Jistě vás také potěší, že film obsahuje překvapivě velké množství vydařených dámských fullfrontalů (masitých, ne plechových).