Recenze: Neutečeš - Schopní herci, kvalitní režie a fyzicky nepříjemná atmosféra

Recenze: Neutečeš - Schopní herci, kvalitní režie a fyzicky nepříjemná atmosféra
Maika Monroe – Neutečeš | RADiUS-TWC
Neutečeš
Existuje strašlivé prokletí. Prokletí spočívá v tom, že vás pronásleduje něco zlého, co vypadá jako člověk, kterého buď znáte, nebo neznáte. Jde to pořád za vámi a chce vás to zabít. Jde to pomalu, takže můžete získat náskok útěkem, nebo dokonce pomocí dopravního prostředku. Nikdo jiný ovšem tuto bytost nevidí!
Prokletí se zbavíte tím, že s někým jiným provedete soulož. Následně něco zlého začne lovit toho, s kým jste se vyspali a vás to nechá na pokoji. Pokud ho to úspěšně uloví a zabije, začne to opět jít po vás, což funguje rekurzivně (LIFO).
No a hlavní hrdinka se s někým vyspí, načež to po ní začne jít a ona se snaží tomu uniknout - buď nezávazným sexem, nebo něčím komplikovanějším.
Skutečně to zní jako většina těch blbých teenagerských sequelů a remaků asijských hororů, ale chyba lávky! Neutečeš je v mnohem velmi zajímavý a fungující film.
Neutečeš
Neutečeš | RADiUS-TWC
Především, je to velmi laciný a velmi nezávislý film, s neznámými herci a s minimem triků (zlá entita je prostě normální, pomalu chodící herec, občas trošku do strašidelna namaskovaný). Celý film se odehrává v rozpadajícím se Detroitu a okolí, což je samo o sobě originálním způsobem strašidelné. Atmosféra je ještě umocněna velmi působivým soundtrackem "jako synťáky z 80. let" (ukázka).
A hlavní hrdinové jsou ztvárněni velmi reálně, skoro jako z nějakého sociálního dramatu (a pro sociální dramata je dnešní Detroit tak vhodný).
Také díky schopným hercům a velmi kvalitní režii se daří budovat skutečně hutnou a téměř fyzicky nepříjemnou atmosféru slušně dlouhou dobu (i když nevidíme skoro nic brutálního, erotického ani trikového).

Trailer k filmu Neutečeš

Neutečeš
Bohužel, tvůrcům se nepodaří tu skvělou atmosféru udržet celý film.
Jak se blíží finále, film se stále víc a víc podobá právě těm výše zmiňovaným standardním teenagerským hororům. Děvčata hystericky ječí, zlý neviditelný duch po nich hází věcmi, ale pořád se ne a ne trefit, a nikdo neřeší jisté zásadní otázky, které se nabízejí, například "Jak přesně to s tím prokletím funguje (například když se vyspím se třemi lidmi najednou, nebo s někým, kdo už je prokletý)?", "Odkud se ten chytrý kluk dozvěděl všechny ty informace o prokletí?" nebo "Jak funguje elektřina v bazénu a proč by měla vadit duchům?"
Je to škoda, protože minimálně první dvě třetiny filmu jsou tím nejstrašidelnějším (neironicky), co se v našich kinech v posledních letech objevilo.
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE